FőoldalÜzletLi-fi reloaded
2017. szeptember 21., csütörtök ::

Li-fi reloaded

Ismét elővették a LED-es világítótestek fényerősségének változtatásán alapuló technológiát

A li-fi (Light Fidelity) egy feltörekvő új vezeték nélküli protokoll, amely a látható fény tartományában továbbítja az adatokat. A li-fi transzmitterek LED fényeket használnak a fényerősség modulálására, és jeleket egy fényérzékeny vevő olvassa le.

A li-fi -t a 2011-es TEDGlobal konferencián mutatta be Harald Haas professzor, a University of Edinburgh tanára, és a li-fi piaci elterjesztésén dolgozó cég, a pureLi-Fi nevű cég társalapítója. Haas a Siemensnél 4G-n dolgozva szembesült azzal, hogy a rádiófrekvenciás sáv a multimédiához kevés. Később kifejlesztette az első li-fi dongle-t, és a francia Lucibel lámpagyártóval létrehozták az első teljesen integrált li-fi világítótestet, amit Mobile World Congressen mutatott be. A hagyományos LED-es lámpák és a li-fi égők közt a legfontosabb különbség a vezérlőáramkör a li-fi égőkben, amely vezeték nélküli jeleket küld és fogad, és fényerősség-változásra fordítja le az adatokat.

A li-fi nem helyettesíti, hanem kiegészíti a WiFit. A li-fi előnye, hogy nem olyan könnyű meghekkelni, mint a WiFit és óriási a sávszélessége. A LED-ek kimenő jelét lapka vezérli, és erősségét akár másodpercenként több milliószor is változtatni lehet, így a megoldás elvileg százszor gyorsabb adatátvitelre képes, mint a WiFi. Ugyanakkor hátránya, hogy nem visz túl messzire, és a falakat sem szereti – bár ez a hekkelés szempontjából akár előnynek is nevezhető. Egy irodai lámpa fénye 2-4 métert világít be rendesen, azután gyengülni kezd. Ez azonban kijátszható azzal a megoldással, hogy több mennyezetlámpa továbbítja a vezeték nélküli adatokat. Így nagyobb terület is lefedhető oly módon, hogy a különböző li-fi fények között mozogva eszközünk automatikusan érzékeli a legerősebb fényforrást, és erre áll át.

lifi 1

A li-fi nagy előnye, hogy viszonylag olcsón hozzáadható a meglévő eszközökhöz. A technológia kiötlője úgy véli, az okostelefonokban és más eszközökben két-három éven belül megjelenthetnek a li-fi jellapkák. Haas szerint a li-fi jelenleg körülbelül ott tart, ahol a WiFi tizenöt éve, és öt-tíz éven belül ugyanolyan elterjedt lesz, mint a WiFi ma. A legújabb fejlesztések szerint a li-finek ott lesz a helye az okostelefonokban, a tabletekben és a laptopokban, amelyeket már a közeljövőben a li-fi jel adásához és vételéhez szükséges speciális adó-vevővel, illetve a jeleket kódoló/dekódoló lapkákkal szerelnek fel.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény