FőoldalÜzletA kínai Nagy Testvér bűntetteket előzne meg
2017. július 26., szerda ::

A kínai Nagy Testvér bűntetteket előzne meg

Sajtóhírek szerint Kínában komolyan vizsgálják egy olyan számítógépes rendszer bevezetését, amellyel automatikusan ki lehetne szűrni gyanúsan viselkedő egyéneket. Ezt követően a helyszínre vezényelt erőkkel közvetlenül meg lehet őket akadályozni abban, hogy bármilyen törvénybe ütköző dolgot tegyenek

A megoldás alapját a 2015-ben alapított Cloud Walk nevezetű helyi cég szolgáltatja, amelynek szenzormegoldása nem csak a járókelők arcának azonosítására képes, de követni is képes azok mozgását, viselkedését. Ehhez természetesen sok nyilvános helyen felszerelt kamerára van szükség, ám Kínában ebből egyáltalán nincs hiány. Becslések szerint ezek száma az országban meghaladja a 170 millió darabot. A cég szoftvere pedig máris több mint 50 város és provincia rendőrségi hálózatával van összekapcsolva.

Állítólag a szoftver arra is képes, hogy összekapcsoljon különböző cselekedeteket és azok láncolata alapján emeljen a veszélyességi fokozaton. Például ha valaki vesz egy konyhakést, attól nem fog vörösen izzani a rendőrségi képernyőkön, ám ha ugyanezzel a lendülettel beszerez egy kalapácsot és egy nagy zsákot is, akkor a rendszer megemeli a szintet. Ez alapján pedig a rendőrök eldönthetik, hogy el akarnak-e beszélgetni az illetővel a bevásárlási szokásairól. A Cloud Walk rendszerének egyedisége az egyénben rejlik, azaz a kormányzati szervek a rendelkezésükre álló tengernyi adat és az élő kamerafelvételek alapján személyre lebontva lesznek képesek azonosítani és figyelemmel kísérni a gyanúsan viselkedőket.

A Cloud Walk-on kívül például a UniView is szállít szoftveres megoldást a kínai rendőrségnek. Az ő rendszerük például azokat a személyeket szűri ki és listázza automatikusan, akik rendszeresen utaznak olyan „érzékeny" országokba, mint például Burma (Mianmar) vagy Vietnam. Az UniView azt is állítja megoldásáról, hogy viselkedéselemző rendszerének köszönhetően képes kiszúrni a potenciális veszélyforrásokat a kamerák felvételein, és riasztani is tudja a szerveket, ha egy feketelistás személy megjelenik valahol.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény