FőoldalÜzletKollaboratív robotok hoznák vissza az élőmunkát
2017. június 27., kedd ::

Kollaboratív robotok hoznák vissza az élőmunkát

Napjainkban egy új irányzat van születőben, amely visszahozza az emberi kéz szerepét a gyártási folyamatokba. E trendet kollaboratív iparágnak nevezzük

Az ipari gyártás egyik legtöbbet emlegetett technológiai trendje a negyedik ipari forradalom, vagyis az „Ipar 4.0”. Ezen irányzat magába foglalja az információs technológia és az automatizálás integrációjának köszönhetően megváltozott gyártási folyamatokat. E trend a humán erőforrástól egyre inkább a gépek világa felé tereli a gyártási folyamatokat. A kollaboratív robotok (kobot/cobot) eladásában piacvezető szerepet betöltő Universal Robots azonban egy további trend mellett tette le voksát. Azt vallja, hogy a növekvő egyedi piaci igények maximális kielégítése érdekében az emberi kreativitás és jelenlét újragondolása szükséges.

A cég által (kissé talán idő előtt) „Ipar 5.0” trendnek nevezett folyamat kulcsa tehát az ember és robot közti hatékony együttműködésben rejlik, kihasználva mindkét fél azon adottságait, amelyekben a legjobbak. Míg a robotok kiválóak a tömegszerű, standard termékek gyártási folyamataiban való részvételben, addig az emberek kitűnően végeznek kognitív, illetve olyan feladatokat, amelyekhez kézügyesség vagy képzelőerő szükséges. A robotok rugalmasak és megbízhatóak, és mint az ember avatárjai, olyan helyekre juthatunk el velük, amelyek a múltban elképzelhetetlen lettek volna. Nem kell azonban ilyen messze mennünk ahhoz, ha a robotok hétköznapi felhasználási lehetőségeit szeretnénk feltérképezni. A kobotok jelen vannak például az autó-, az élelmiszer-, vagy épp a gyógyszeriparban, felhasználási lehetőségek tárháza folyamatosan növekszik. A Universal Robots robotjainak további, jelentős előnye, hogy könnyű a beprogramozásuk, működtetésük rövid időn belül elsajátítható. A vállalat ehhez például különféle oktató modulok rendelkezésre bocsátásával segítséget is nyújt.

cobot 1

A Universal Robotsot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította a dániai Odensében. A céljuk az volt, hogy létrehozzanak egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. A boston-i Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában, Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában. A Universal Robots világszerte több mint 270 embert foglalkoztat. A termékportfólió magába foglalja a UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. A vállalat immár világszerte több mint 50 országban értékesít. A UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény