FőoldalÜzletÚjabb elképzelés a MEV leégésének okáról
2017. május 31., szerda ::

Újabb elképzelés a MEV leégésének okáról

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tett közzé egy idevágó ügynöki jelentést 1986-ból

Figyelemre méltó operatív jelentést tett közzé Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) a Mikroelektronikai Vállalat (MEV) leégéséről. A MEV a COCOM-listák kijátszásával megszerzett berendezéseivel olyan csúcstechnikát képviselt, hogy a szakemberek azt várták tőle: 1990-re Magyarország mikroelektonikai nagyhatalommá válik. Ez azonban nem történhetett meg, mert a MEV 2400 négyzetméteres, speciális „T” csarnoka 1986. május 26-án porig égett. A hivatalos verzió szerint a „műszaki berendezés rendellenes működése miatt keletkezett rövidzárlat” okozta a tüzet, de ez a magyarázat annyira semmitmondó volt, hogy egyből beindultak az összeesküvés-elméletek.

Az ÁBTL most közzétett egy operatív jelentést, eszerint a tűz a csernobili katasztrófával függött össze. A jelentés hivatalos kapcsolattól származik, akit megbízhatónak minősített az állambiztonság, ugyanakkor az információ tartalmát nem ellenőrizték:

NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS

104. szám
Budapest, 1986. május 29.
[...]
16./ Hivatalos kapcsolat - nem ellenőrzött - értesülése szerint a Mikroelektronikai Vállalatnál történt tűzeset azért következett be, mert a hűtő-szellőztető berendezést kikapcsolták. Erre azért volt szükség, mert a csernobili atomreaktor katasztrófája nyomán a légtérbe került radioaktív anyagok a termelés minőségét nagymértékben befolyásolták volna, mivel a nagyteljesítményű ventilátorok az üzem légterébe juttatták a radioaktív anyagokat.
Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.
Intézkedés: tájékoztatják a BM III/II Csoportfőnökséget.

A jelentés itt érhető el

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény