FőoldalÜzletÚjabb, olcsónak ígért napelem technológia
2017. május 24., szerda ::

Újabb, olcsónak ígért napelem technológia

Állítólag 30-szor olcsóbb lesz az ausztrál technológia terméke

Felépítésben és árban is eltér az eddig megszokott, hagyományos napelemektől az a fejlesztés, melyről most úgy tűnik, minden megváltoztathat a napelemek piacán. Éppen ezért a „game changer” jelzővel illették az ausztrál Newcastle-i Egyetem legújabb fejlesztését. Az egyetemi fejlesztőcsapatot vezető Paul Dastoor professzor szerint az ő megoldásukkal egy 0,1 milliméternél is vékonyabb műanyag filmrétegre nyomtatják a Nap energiáját felvevő paneleket, így a felszerelése is jóval egyszerűbb. Az új technológia további előnye, hogy a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor nem ideálisan a fényviszonyok. „Ez azt jelenti, hogy mindegy, milyen a tető fekvése, egyszerűen csak fel kell rá tenni, és kész” – mondta Dastoor professzor.

Nem csak nagyobb hatásfokkal dolgozik az eszköz, de az előállítása is jóval olcsóbb, mint a jelenlegi napelemeké. A fejlesztői szerint miközben a Tesla éppen most érkező napelemes tetőjéből is 235 dollárba (nagyjából 65 ezer forintba) kerül egy négyzetméter, addig ők végül 7,42 dolláron, azaz 2000 forint körül tudják majd tartani a négyzetméterárat. Ha ehhez akár 50 százalékos járulékos költségeket is hozzáveszünk, akkor is könnyen kiszámolható, hogy az újfajta napelem radikálisan olcsóbb lesz.

napelem1

Az új technológia már a tesztelés utolsó szakaszában jár, az első, valódi körülmények közé szánt 100 m²-nyi panelt már le is gyártották, és ki is helyezték, hogy megnézzék, hogyan bírja a valódi időjárási körülményeket. Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatócsoportja várhatóan a közeli napokban héten mutatja be a szakmai közönségnek a technológiát, ezután pedig több iparági partnerrel is belekezdenek a tömeggyártásról szóló tárgyalásokba.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény