FőoldalÜzletAdatlopásra használható a HDD működését kijelző LED
2017. február 28., kedd ::

Adatlopásra használható a HDD működését kijelző LED

Kutatók vírussal jeladót csináltak az ártalmatlannak tűnő kijelzőből

A PC-k és szerverek villogó fényeivel adatok lophatók a gépről, ha a hacker megfelelő rosszindulatú kódot juttat a rendszerre, bizonyították be izraeli kutatók.

A Ben Gurion University munkatársai bemutatójukon vírussal jeladóvá alakították a számítógép állapotjelző LED-jeit, és a fényjeleket egy drónnal rögzítették. A kutatók az úgynevezett air-gapped rendszerek sebezhetőségének bizonyítására fejlesztették ki technikájukat. Ezeket a gépeket, amelyeket biztonsági okból teljesen elszigetelnek az internettől, általában titkos adatokat tárolására, vagy kritikus infrastruktúrák működtetésére használják. Az eljárás az eredetileg a meghajtó írási-olvasási tevékenységét jelző lámpára épül. Másodpercenként négyezer bitet tud átvinni: ez bőven elég a jelszavak, vagy rövid fájlok továbbítására, és a gyanútlan tulajdonos csak annyit lát belőle, hogy a LED, mint általában, szaporán villog.

ibm pc

Persze az eredmény inkább csak elméleti. Hiszen egyrészt az internettel kapcsolatban nem álló gépre nehéz vírust bevinni, másrészt nem minden szerverteremnek van ablaka...

Korábban szakemberek már bemutatták, az információikat akár a ventilátor zajának megmodulálásával is egy közeli mobilra lehet továbbítani. Csak győzni kellett türelemmel, mert az adatátvitel meglehetősen lassú volt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény