FőoldalÜzletA sorozatgyártás küszöbén az áramot termelő textília
2016. szeptember 28., szerda ::

A sorozatgyártás küszöbén az áramot termelő textília

Egyszerre képes a nap- és mechanikai energia gyűjtésére. Két éven belül elterjedhet az a mikrokábeles textil, amely képes elektromosságot generálni, és így menet közben feltölteni az eszközeinket

A Nature Energy-ben publikált új kutatás szerint a mikrokábel szerkezetű textil lehet a következő hordható elektronika Az anyagból egy réteg 320 mikrométer vastag, könnyű és rugalmas, így beépíthető különböző ruhákba, valamint nagyobb méretű függönyökbe vagy sátrakba, a polimer-szálak pedig viszonylag olcsóvá teszik a textil előállítását.

nenergy textile 1

A terv fő ötlete, hogy a könnyű polimer alapanyagú napelemekből szőtt mikrokábelek a fő összetevői a triboelektromos nanogenerátornak (TENG), amellyel egyszerre lehet nap- és mechanikai energiát begyűjteni. A polimer szálakat a repülő vetélős szövés egy újfajta technikájával, lépcsőzetesen készíthetőek a meglévő ipari szövőgépeken, bármilyen színben és mintázattal. Az egyrétegű textília végső soron keveréke a két energiagyűjtőnek: a TENG alakítja át a mechanikus mozgást elektromossággá, a fotovoltaikus textil pedig a napfényből képes energiát begyűjteni.

nenergy textile 2

A tesztek során a textil egy 4×5 centiméteres darabja képes volt feltölteni egy 2 mF-os kondenzátort 2 voltos feszültségre egy perc alatt a napsütésben, némi mechanikai gerjesztés kíséretében (ami lehet például az emberi mozgás vagy a szél fújása). Ez a tulajdonsága képessé teszi a hibrid textilt arra, hogy folyamatosan energiát állítson elő pl. az elektronikus órák számára, vagy közvetlenül töltsön egy mobiltelefont.

A kutatást az amerikai Georgia Műszaki Intézet, a kínai Chongqing Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia tudósai végezték. A Futurism portál értesülései szerint a kutatók már megkereséseket kaptak a kereskedelmi megvalósításra.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény