FőoldalÜzletKözös notebookos vállalatot tervez a Fujitsu és a Toshiba?
2015. december 18., péntek ::

Közös notebookos vállalatot tervez a Fujitsu és a Toshiba?

A The Wall Street Journal szerint a Fujitsu és a Toshiba arról tárgyal, hogy közös vállalatba szerveznék ki a laptopgyártásért felelős részlegeiket. Egyes hírek szerint a Vaio-t is érdekli a közös cég

A japán informatikai cégeknél valóságos hullám indult el, amelynek során igyekeznek leválasztani magukról a személyi számítógépes üzletágukat. Korábban erre szolgáltatott példát a Hitachi, az NEC és a Panasonic. A Sony a Vaio termékcsaládtól bő másfél éve vált meg. Az asztali és hordozható számítógépeken kívül sok helyen a tévék ill. a mobil eszközök is a karcsúsítás áldozatává váltak. Az ok egyszerű: az élesedő konkurenciaharc miatt ezeken a területeken nem képesek megfelelő profitabilitással működni a szigetországi cégek, így inkább szabadulnak a ballasztként viselkedő divízióktól. A legfrissebb adatok alapján az idei harmadik negyedévben a Fujitsu számítógépes és mobil részlege 12,2 milliárd jen nagyságrendű üzemi veszteséget hozott össze, míg a Toshiba PC-s és tévés üzletága 42,5 milliárd jenes mínuszban zárt ugyanezen a soron.

Néhány hete hivatalosan is közölte a Fujitsu vállalat, hogy a számítógépes és mobil üzletágait jövőre mindenképpen külön cégbe szervezi, és mostantól a szolgáltatási területre összpontosítja energiáit. A Toshibánál szintén természetes folyamatnak tűnik a darabolás. Különösen az után a nagy port kavart csalási botrány után, amelynek keretében hosszú évekig meghamisították a könyvelési adatokat. A súlyos válságba került óriásvállalatnál így sürgősen meg kell szabadulni minden olyan tevékenységtől, amely a tényleges nyereségszerzés útjába állhat. Azonban a Toshiba tagadó nyilatkozata szerint „a vállalat jelenleg alapvető szerkezeti reformot hajt végre, hogy megfeleljen az új üzleti elvárásoknak, továbbá több lehetőséget is megvizsgál mindenfajta kötelezettség nélkül. A jövőre vonatkozó intézkedések, mint például a PC üzletágat érintő üzleti teljesítménynővelő intézkedések, valamint a struktúraváltás is megfontolás tárgyát képezik".

Egyébként a japán tőzsde működéséért felelős bizottság történelmi mértékű büntetést javasol kiróni a könyvelési csaláson kapott vállalatra. Ráadásul megérkezett az első kártérítési követelés is a pórul járt részvényesektől.

Bár a számszerűsítve 7,37 milliárd jenre rúgó bírság többszörösen meghaladja a Japánban valaha kirótt eddigi legnagyobb ilyen jellegű büntetés összegét (a 2008-ban az IHI Corp cégre kiszabott 1,6 milliárd volt a szigetországi rekord), mégsem mondható meglepetésnek a nagyságrend. Ez már csak azért is így van, mert maga a cég is többet, összesen nagyjából 8,4 milliárd jent tett félre "hivatali költségekre". A Reuters korábbi becslése szerint az üggyel kapcsolatban valahol 2,4 és 3,2 milliárd dollár körül állhat meg a képzeletbeli veszteségszámláló.

A szabálytalanságokról először áprilisban lehetett olvasni, amikor a Toshiba egy két hónappal korábbi hatósági adatigénylés nyomán maga számolt be bizonyos szabálytalanságokról. Nyáron aztán ebből komoly botrány kerekedett, miután kiderült, hogy a japán óriásvállalatnál csakugyan mérleghamisítást követhettek el. Emiatt a társaságnak az előző pénzügyi évét sem sikerült lezárnia, és az osztalékok kifizetését is felfüggesztette, miközben a vezérigazgató és a felső szintű vezetők egy része lemondott. Az ügy egyértelmű következményeként a részvényárfolyam fokozatos esésben van.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény