FőoldalÜzletJó negyedévet zárt a szervergyártó ipar
2015. december 09., szerda ::

Jó negyedévet zárt a szervergyártó ipar

A Gartner szerint több mint 9 százalékkal bővült a globális piac a harmadik negyedévben. A HP a legnagyobb és jön fel a Lenovo

Globálisan 9,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a leszállított szerverek száma, a bevételek azonban 7,5 százalékkal nőttek. A szeptemberrel záruló három hónapban világszerte összesen 2,76 millió darab szervert értékesítettek (egy éve 2,53 milliót), ami 13,5 milliárd dollár bevételt hozott.

Az egyes régiók azonban nagyon eltérő képet mutatnak. Az erős dollárnak is köszönhető, hogy egyes piacokon csökkent a gyártók bevétele. A zsugorodó piacok közül Kelet-Európa áll a legjobban, ott csupán 5,8 százalék volt a csökkenés. Japánban viszont 11,7, Latin-Amerikában pedig 24,2 százalékos volt a bevételcsökkenés. Érdekes ugyanakkor, hogy Japánnal ellentétben az ázsiai régió nőtt a legnagyobbat, ráadásul ott a bevételek nőttek nagyobb mértékben 25,4 százalékkal, míg az értékesített darabszám 23,8 százalékkal.

A gyártói rangsorban egy érdemi helycsere történt: az IBM nagyot csökkent. A darabszámot tekintve már be sem került a legnagyobb öt szállító közé, azonban a forgalom szempontjából a 42,8 százalékos zsugorodás ellenére 1,3 milliárd dollárt meghaladó bevételével a harmadik legnagyobb szállító, a teljes piac forgalmának közel 10 százaléka csapódik le nála. Ugyanakkor a Lenovo óriásit ugrott, ez azonban csak amolyan helycserés támadás: az IBM a Lenovónak értékesítette x86-os üzletágát, melynek átvétele lényegében idén januárra záródott le világszerte. Ez okozta azt, hogy a Lenovo szerverüzletága a leszállított darabszámban több mint 183 százalékot, a bevételekben több mint 545 százalékot nőtt. Az is a Lenovo malmára hajtotta a vizet, hogy továbbra is az x86-os szervereket veszik a vállalatok. Ez a szegmens 9,2 százalékos darabszám-növekedés mellett 9,7 százalékos forgalombővülést mutatott.

A Unix-piac ugyan a leszállított darabszámok tekintetében hozott némi növekedést (1,1 %), de a bevételek masszívan, 11,5 százalékkal csökkentek, a nagygépes piacon, ami főleg a mainframe-ket jelenti, 3,5 százalékkal nőttek a bevételek, ami főleg az IBM kasszájába csorgott be.

A piaci erőviszonyok nem rendeződtek át. A Hewlett Packard Enterprise őrzi az főleg a konzumer üzletágak teljesítménye miatt gyenge negyedévet záró nagy-HP-tól örökölt első helyet. Az Enterprise-hoz került szerverüzlet azonban jól teljesített: az értékesített darabszám 7,7 százalékkal, a bevétel pedig 9,1 százalékkal nőtt. Meggyőző fölényét az is mutatja, hogy a teljes piac forgalmából közel akkora szeletet hasít ki, mint az egyéb kategóriába sorolt cégek összesen.

A Dellnél még nagyobb darabszám növekedése és a bevétel közti rés: darabszámban 2,1 százalékkal, bevételben 9 százalékkal tudott nőni. A szállítók között feltűnt egy új név is: a leszállított darabszámban az Inspur lett az ötödik. Az ötök közül a Cisco szorult ki, de tegyük gyorsan hozzá, hogy ez a bevételekben már nem mutatkozik meg, ott ugyanis stabilan tartja piaci súlyát. A tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva a forgalom szempontjából még növelte is piaci részesedését 6,2 százalékról 6,6 százalékra, szerveres bevételei pedig ugyanilyen összevetésben 13 százalékkal nőttek.

A kínai Inspur feljövetele akár figyelmeztető jel is lehet az ismert gyártóknak. A céget mindössze 15 éve alapították, de már a kínai és globális piacon (főleg az USA-ban) is egyre jelentősebb szerverszállító. Nem csak gyárt, hanem szolgáltat is, emellett egyre több erőforrást fordít kutatásra és fejlesztésre. Többek között benne volt a kínaiak Tianhe-2 szuperszámítógépének fejlesztésében is.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény