FőoldalÜzletMi hajtja a közeljövőben az M2M-piacot?
2015. szeptember 01., kedd ::

Mi hajtja a közeljövőben az M2M-piacot?

A Berg Insight előrejelzései szerint a következő öt évben a kereskedelemben és az energiaiparban fog legdinamikusabban nőni az M2M alkalmazások száma. A brit Ovum szerint az egészségügy is legalább ekkora igényekkel fog fellépni

2014-ben a kereskedelemben globálisan 23,1 millió gép-gép közötti kapcsolatot hoztak létre és ehhez mintegy 9,4 millió eszközt állítottak üzembe. A skandináv piackutató szerint jövőre és a 2019-ig terjedő további években az ágazatban a gép-gép közötti kapcsolatok száma átlagosan évi 13,9 százalékkal növekszik és így az időszak végére eléri a 44,3 milliót. Az ehhez igénybe vett eszközök bővülése ennél kisebb mértékű, évi 7,1 százalékos lesz, öt év múlva eléri a 13,2 millió darabot.

A kereskedelem területén a vezeték nélküli M2M-technológia minden olyan helyen megtalálható, ahol a vezetékes hálózat kiépítésére nincs mód, vagy nem költséghatékony. Az M2M-eszközök közül a legnagyobb számban a POS-terminálokat használja a kereskedelem, 2014-ben a gép-gép közötti kapcsolatok 90 százaléka volt ilyen. Ez viszont azt is jelenti, hogy a vezeték nélküli POS-terminálok piaca telített, az utóbbi időszak növekedését már elsősorban a fejlődő országokban megjelenő elektronikus fizetésnek köszönheti az ipar. Egy másik kiterjedt hasznosítási szféra az adott parkolóterületet vezeték nélkül lefedő parkolóautomatáké, amelyek részesedése az összes parkolóautomatából meghaladja az 50 százalékot. Ma már az autók mellett egyesével felállított parkolóórák területe számít a leggyorsabban bővülő M2M eszköznek a kereskedelemben. A jövő nagy ígérete viszont az étel-ital automaták biznisze lehet. A Berg Insight szakértői úgy látják ma még érdemtelenül alacsony az online elárusító automaták aránya. A statisztikák szerint a világban jelenleg működő 17 millió ilyen készülékből alig 1,2 millió az M2M-képes. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, ahhoz, hogy a jövőben minden étel- és italautomata valóban online lehessen, mind az eszközök, mind a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások árának jelentősen csökkennie kell.

A mobil, vagy műholdas kapcsolattal rendelkező M2M-eszközök, monitoring rendszerek az olaj- és a gáziparban már évekkel ezelőtt megjelentek, mégis a számuk a világon 2014-ben még csak a félmilliót érte el. Tavaly különösen látványosan beindultak az ágazatban az M2M-megoldások, a folyamat azonban az év vége felé legalább olyan látványosan lelassult, az olajárak addigra estek a korábbi szint felére – indokolják a technológia szempontjából kedvezőtlen folyamatot az elemzők. Ez egyébként nem meglepő módon leginkább Észak-Amerikában éreztette hatását, ott ahol az olaj- és gázipar amúgy a legnagyobb mértékben használja az M2M-technológiát. Ugyanakkor a növekedési ütemük a várható keresletet figyelembe véve a következő években túlszárnyalja majd az előbbiekét, éves átlagban 20 százalékot meghaladóan bővülhet majd ez a szegmens. Ennek nyomán 2019-ben 1,25 millió M2M-eszközt használ az olaj- és gázipar, amely számára a vezeték nélküli technológia a legtöbb esetben a legéletképesebb, legbiztonságosabb és környezetbarát megoldásnak bizonyul az adatok továbbítására.

Ennek oka, hogy az olaj világpiaci áresése a költséghatékonyságot helyezte előtérbe szinte minden téren. Az energetikai cégeknél ma már a gyors és magas megtérülésű technológiai beruházások, főleg az ilyen jellegű szolgáltatások élveznek elsőbbséget, amelyek minimalizálják az induló költségeket. Az automatizáció, a távirányíthatóság és a felügyeleti rendszerek ma már elengedhetetlenek az olyan nem hagyományos energiaforrások, mint a palagáz, vagy a könnyű olaj gazdaságos kitermeléséhez, szállításához és elosztásához. Az ezen a területen legnagyobbnak számító technológiai szállítók közé tartozik a Sierra Wireless, a Digi International, az Orbcomm és a Numerex. A FreeWave Technologies az egyike az M2M-es privát mobil megoldás fejlesztőknek, míg a kanadai Pason Systems és a Zedi, a kitermelőhelyeken használt vezeték nélküli M2M-eszközök és megoldások meghatározó szállítója. Ott vannak ugyanakkor a globális technológiai és automatizálási nagyvállalatok is, mint az Emerson, a Siemens, a General Electric, a Schneider Electric, a Honeywell, az ABB és a Rockwell Automation.

A piacot rendszeresen monitorozó brit Ovum tavalyi előrejelzése 2018-ra 45 milliárd dollárra teszi a globális M2M-piac értékét, ami 2013-2014 fordulóján még ennek a harmadát jelentette. A legnagyobb keresletet 2018-ban az egészségügy, az ipari termelés, valamint az energiaipar és a szolgáltatások szektora támasztja majd. Az egészségügyi M2M-piac mérete megközelítheti a 8, míg a termelés, az energiaipar és a szolgáltatások egyenként meghaladhatják a 7 milliárd dollárt. A piac növekedése világméretű lesz, de a leggyorsabb ütem az ázsiai-csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten és Afrikában várható. Az ázsiai térségben az M2M-ből származó bevételek a következő öt évben évi 26,5 százalékkal nőnek, az időszak végére elérhetik a 15 milliárd dollárt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény