FőoldalÜzletA korrupció ellen a Siemenssel
2015. augusztus 31., hétfő ::

A korrupció ellen a Siemenssel

A Bázeli Irányítási Intézet partnereivel, az ENSZ Globális Megállapodás (United Nations Global Compact) nevű kezdeményezésével és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) közösen, közel 4 millió USA dollár értékű, három éves támogatási keretet kapott a Siemens Feddhetetlenségi Kezdeményezés (Siemens Integrity Initiative) második finanszírozási fordulójában. Ez a keret segíti majd a Bázeli Intézetet és az ENSZ Globális Megállapodását abban, hogy közös felhatalmazásuknak megfelelően kialakítsák és fenntartsák a B20 Közös Fellépési Központot (Collective Action Hub)

A finanszírozás révén a Bázeli Intézet és az OECD közös erőfeszítései a magas szintű jelentéstételi mechanizmus kialakítása érdekében is sikerrel járhatnak a G20 országokban "A korrupció elleni közös fellépés fokozása: B20 Központ a kollektív korrupcióellenes intézkedésekért" elnevezésű projekt keretében.

Gretta Fenner, a Bázeli Intézet ügyvezető igazgatója örömmel fogadta a pénzügyi segítséget. „Elégedettek vagyunk, hogy folytathatjuk a korrupció elleni közös fellépésre irányuló kezdeményezéseket elősegítő és megkönnyítő munkánkat, amelynek célja, hogy támogassuk a vállalatokat és egyéb érdekelt feleket a korrupció visszaszorításában." – mondta el. A Bázeli Intézet Nemzetközi Központja a Közös Fellépésért (ICCA) közvetítőként segíti azoknak a különféle ipari csoportoknak az erőfeszítéseit, amelyek jelenleg a közös fellépést célzó kezdeményezések kialakításán dolgoznak.

A közös fellépést egyre inkább globális szinten is hatékony eszköznek ismerik el a kormányzással kapcsolatos problémák kezelésére. Számos vállalat alakított már ki compliance programokat a korrupció megelőzése érdekében, de egyes piacokon még gyakran kell szembesülniük a rendszer szintű korrupcióval és a megvesztegetésre irányuló szándékkal. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak ezekkel a kihívásokkal és mindenki számára azonos feltételeket alakítsanak ki, a korrupcióellenes programok részeként szükség van vállalatok által irányított, több érdekelt felet bevonó megoldásokra.

A 100 millió USA dollárt meghaladó finanszírozási kerettel rendelkező Siemens Feddhetetlenségi Kezdeményezés az egyik eleme a Siemens és a Világbank között 2009 júliusában létrejött megállapodásnak és a 2013 márciusában az Európai Beruházási Bankkal kötött egyezménynek. A második fordulóban mintegy 60 országból több mint 180 jól ismert nonprofit szervezet adott be finanszírozási kérelmet.

A Bázeli Irányítási Intézet, az ENSZ Globális Megállapodása és az OECD 2010-ben már kapott pénzügyi támogatást a Siemens Feddhetetlenségi Kezdeményezés első finanszírozási fázisa során. A Siemens új pénzügyi támogatása lehetővé teszi, hogy a három szervezet egyesítse erőit és kiteljesítse a közös fellépés területein korábban végzett munkáját.

Az ENSZ Globális Megállapodása keretében a projekt igyekszik kielégíteni a közös fellépés gyakorlatának globálisabb méretű kiterjesztésére vonatkozó igényt. Ez a második fázis "felgyorsítja majd a korrupció visszaszorítására és ahol lehetséges, akár a kiküszöbölésére irányuló gyakorlati megoldások elterjedését" - mondta Georg Kell, az UNGC leköszönő ügyvezető igazgatója. "Az összesen 88 országban működő helyi hálózatunk a korrupció elleni küzdelmet a legmagasabb prioritású feladatként határozta meg, amely feltárja a piacokon belüli összes lehetőséget a fenntartható fejlődés előmozdítására. Ez a közös projekt növelni fogja erőfeszítéseinket és reméljük, hogy a közös fellépésnek valóban érezhető hatása lesz a kulcsfontosságú piacokon" – tette hozzá.

E tevékenységek és fejlesztések további összehangolása és terjesztése a B20 Közös Fellépési Központon keresztül fog megvalósulni.

Nicola Bonucci, az OECD jogi igazgatója kijelentette: "A Bázeli Intézettel létrejött partnerség lehetővé teszi számunkra, hogy számos országban haladást érjünk el a vesztegetési kísérletek kezelésében a magas szintű jelentéstételi mechanizmus alkalmazásával, amely a közös fellépés hatékony eszközeként nagy érdeklődésre tehet szert."

"A B20 Közös Fellépési Központot jelentős áttörést hozó kezdeményezésnek tekintjük, ami hatékony fegyver lesz a világméretű korrupció elleni küzdelemben. Csak egy, valamennyi szereplőt tömörítő szövetség képes arra, hogy ezt a kérdést egyetemlegesen közelítse meg és hosszú távú megoldásokat találjon a problémára. A korrupció elleni küzdelem nem rövidtávfutás, hanem maratoni táv, de arra biztatunk mindenkit, hogy csatlakozzon globális erőfeszítéseinkhez" - magyarázta a kérdést Sabine Zindera, a Siemens Feddhetetlenségi Kezdeményezés vezetője.

A Bázeli Intézet és partnerei hálásak ezért a támogatásért és örömmel várják a korrupció elleni közös fellépésnek, mint a korrupció elleni harc hatékony eszközének további előmozdítását és alkalmazását.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény