FőoldalÜzletEurópai autógyártók veszik meg a Nokia Here térképet
2015. augusztus 04., kedd ::

Európai autógyártók veszik meg a Nokia Here térképet

Több hír és álhír után a Nokia bejelentette, hogy német autógyártók konzorciumának adja el a térképészeti részlegét

A Here iránt többen is érdeklődtek, az amerikai Apple-től az Uberen át egészen a kínai Baiduig, mert a cégnek elég komoly szabadalmi készlete van a térképészettel kapcsolatban. Végül is az Audi, BMW és Daimler (Mercedes) hármasa a Wall Street Journal szerint 3,07 milliárd dollárt fizet, és várhatóan jövő év első negyedévében tudják lezárni a folyamatot. Sean Fernback, a Here vezetője szerint a függetlenedő térképészeti cég sokkal erősebb lehet, mint amilyen volt.

A német autógyártó trió abban is megegyezett, hogy egyenlő részesedést szereznek a Here-ben, illetve kötelezettséget vállaltak arra nézve, hogy a jövőben egyikük sem fog törekedni többségi tulajdonra. A cégek másik fontos célja az volt, hogy egy olyan, az önjáró autók fejlődéséhez is szükséges, naprakész, pontos térkép adatbázishoz jussanak hozzá, amire a jövőben további szolgáltatások is épülhetnek. Ez a vonal némileg meglepő az autós cégek kommunikációjában, hiszen az eddig kiszivárgó infók szerint azt lehetett tudni, hogy elsősorban egy olyan jó térképre (illetve a mögötte lévő tudásra és technológiákra) volt szükségük, amely biztosítja a függetlenségüket a területen egyre nagyobb szerephez jutó Google, illetve Apple mellett.

A Nokia a fentiek szerinti aktussal kitisztítja a portfolióját, és az Alcatel-Lucent 16,6 milliárd dolláros felvásárlásával a szélessávú hálózati technológiák kerülnek a középpontba. A cég azonban már azt is bejelentette, hogy 2016 során ismét mobiltelefont dobhat piacra. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a részleg 6454 dolgozójának sorsa, főleg hogy éppen ez a tetemes dolgozói létszám volt az egyik oka annak, hogy a Nokia meg akart szabadulni a részlegtől, amely a Nokia Networks forgalmának csupán a tizedét állította elő.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény