FőoldalÜzletHa Szeged és Debrecen összefog
2015. július 15., szerda ::

Ha Szeged és Debrecen összefog

A kutatási-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja annak a stratégiai megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az NI Hungary Kft. kötött. A méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is együttműködnek a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon vehetnek részt az elektronikai gyártónál

Az erről szóló dokumentumot 2015. július 10-én írta alá a csongrádi megyeszékhelyen Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora, Devecz Miklós, az SZTE kancellárja és Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

Az együttműködés célja, hogy a partnerek kölcsönösen segítsék egymást innovációs és oktatási tevékenységeikben, folytassák és kibővítsék kutatás-fejlesztési projektjeiket és vállalkozásfejlesztési programokat indítsanak. A 13 különböző területen több mint 1100 munkatársat foglalkoztató NI Hungary Kft. és az informatikában sikeres SZTE elsősorban a szoftverfejlesztés, a méréstechnika és szoftverminőség-biztosítás területein kíván hatékony közös tevékenységet végezni. A kooperációból az SZTE hallgatói is profitálhatnak, hiszen négyilletve hathetes szakmai gyakorlatokon vehetnek részt az innovatív vállalatnál.

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetemnek szüksége van arra, hogy az innováció területén vállalati partnerekkel tudjon együttműködni, a vállalati szférának pedig arra, hogy hozzáférjen az egyetemen felhalmozott tudáshoz. Ezek a tényleges együttműködések Magyarországot helyzetbe fogják hozni, a rektor szerint így lehet az ország sikeres nemzetközi szinten is. A következő 5-7 év hatalmas lehetőség a magyar kkv szektor számára, hogy innovatív ötleteiket megvalósítsák, mert a mostani Európai Uniós támogatási rendszerben nagy összegek állnak rendelkezésre pályázatok útján e szektor számára. Ha sikerül kiaknázni a lehetőségeket, akkor egy stabil, válságtűrő kkv szektor alakul ki Magyarországon, amely nagy mértékben javítja a foglalkoztatási mutatókat is.

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: világszerte 35 ezer vevőt szolgálnak ki, a tavalyi évben több mint 160 milliárd forint árbevételük volt. Az NI egy tonna elektronikai termékének értéke körülbelül fél millió dollár, ami érzékelteti a vállalat munkatársai által teremtett hozzáadott értéket. Az ügyvezető kiemelte, a Debrecenben már működő létesítményhez hasonlóan szeretnének Szegeden is létrehozni egy úgynevezett nyitott labort, ahol az ötletgazdák oktatást, mérnöki segítséget, szoftvereket és eszközöket kapnak ötleteik megvalósításához. A nagy hozzáadott értékű kutatás, fejlesztés felgyorsítása a cél, mely a cég világszínvonalú eszközeivel meg is valósítható. Az egyetemi-vállalati vegyes teamekkel nagy eredményeket lehet elérni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény