FőoldalÜzletEnergetikai átállás a helyi önkormányzatok segítségével
2015. július 13., hétfő ::

Energetikai átállás a helyi önkormányzatok segítségével

Markku Markkula, a Régiók Európai Bizottságának (RB) elnöke örömmel fogadta Maroš Šefčovič Európai Uniós biztos azon kijelentését, hogy a régiók és városok „nélkülözhetetlenek" az EU energetikai átállásához. Az Európai Bizottság alelnöke az RB felkérésére vett részt az energiaunióról folytatott vitában, amelyen kifejtette továbbá, hogy „az energetikai átállás a termelés decentralizálásán alapul. [...] Az energetikai átállást nem lehet másképpen véghezvinni, csakis a helyi önkormányzatokkal együttműködve."

Az energiaunió a központi témája az RB egy jelenleg kidolgozás alatt álló véleménytervezetének is. A vélemény kéri, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a fogyasztók bevonására, valamint kis léptékű, a megújuló energiákra irányuló helyi projektek révén segítsék elő az energiaköltségek csökkentését és az energiaunió létrejöttét. A véleményt az előadó, Pascal Mangin (Elzász regionális önkormányzatának tagja – FR/EPP) az RB ez év októberi plenáris ülésén terjeszti majd elő elfogadásra.

A vitában több RB-tag is részt vett, mindannyian támogatták az energiaunió célkitűzéseit. Arra kérték egyúttal Maroš Šefčovič biztost, hogy kezeskedjen afelől, hogy a régiókat és a városokat is vonják be az EU energiauniójába, és erre találjon is módot. Csak úgy lehetséges csökkenteni az energiaimporttól való függést, megerősíteni a belső szolgálatokat és leküzdeni az energiaszegénységet, ha az Európai Unió helyi és regionális vetületét is figyelembe vesszük. Markku Markkula, az RB elnöke kijelentette: „Mindannyian energiabiztonságot és energiahatékonyságot szeretnénk. Mindannyian elkötelezettek vagyunk amellett, hogy csökkentsük az importtól való függőségünket, serkentsük az innovációt, és alacsony szén-dioxid-kibocsátású Európát hozzunk létre. Az Európai Bizottság elismeri, hogy az energiaunió létrehozásához szükség van a régiókra és a városokra, csak az a kérdés, hogy milyen módon."

Az EU nemrégiben napvilágot látott 315 milliárd eurós beruházási terve lényegesen segítheti ezt a folyamatot. Az RB ki is jelentette, hogy készen áll szorosan együttműködni az Európai Bizottsággal és folyamatosan nyomon követni az energetikai csomag hatását a közszolgáltatásokra és a településekre, egyúttal pedig feltárni, hogy mindez milyen új lehetőségeket kínál fenntartható munkahelyek létrehozására, illetve milyen új üzleti lehetőségeket tartogat, különösen a kkv-k számára.

Az RB elnöke felhívta továbbá a figyelmet az egyes tagállamok energetikai profiljának összeállítására irányuló uniós tervekre, amelyek célja az, hogy összeírják és támogassák a nemzeti, illetve a regionális és helyi igényeket. Ez a kimutatás lehetővé tenné az EU energiapolitikájának kiértékelését és felülvizsgálatát, viszont figyelembe kell vennie a helyi és regionális dimenziót. „Ez nemcsak az uniós politikák jobb ütemezését segítené elő, de azt is, hogy a városok és a régiók jobban meg tudják tervezni saját közpolitikáikat és energetikai beruházásaikat."

Markkula elnök végül azt kérte, hogy fokozzák az Európai Unióról szóló helyi szintű kommunikáció javítására irányuló erőfeszítéseket: „Az EU-nak meg kell szólítania a településeket, az üzleti és az energetikai ágazatot, hogy megmutassa és példákkal illusztrálja reményeit és eredményeit. A helyi és regionális önkormányzatok pedig nem is lehetnének alkalmasabb helyzetben ennek a feladatnak az elvégzésére. Ezt az alkalmat arra is felhasználhatjuk, hogy felvilágosítsuk a városokat és a régiókat arról, milyen uniós pénzek érhetők el a strukturális és beruházási alapok, a Horizont 2020 program, illetve az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz révén."

A Régiók Bizottsága

A Régiók Európai Bizottsága a 28 európai uniós tagállamból delegált regionális és helyi képviselők európai uniós közgyűlése. A Maastrichti Szerződés aláírását követően, 1994-ben létrehozott intézmény küldetése, hogy a regionális és helyi önkormányzatokat bevonja az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassa őket az uniós szakpolitikákról. Az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság kikéri az RB véleményét a régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban. A Régiók Bizottsága mind a 350 tagja és ugyanennyi póttagja vagy választott képviselő otthoni régiójában, illetve városában, vagy pedig politikai felelősséggel tartozik egy városi vagy regionális szinten választott közgyűlésnek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény