FőoldalÜzletÚjabb végső dátum a roamingdíjra
2015. június 25., csütörtök ::

Újabb végső dátum a roamingdíjra

Az EU illetékes biztosa szerint megvan a biztos dátum: 2017 nyarán már nem kell roaming díjat fizetni

Günther Oettinger, az unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa kijelentette, hogy „Az Európai Unióban valószínűleg 2017 második negyedévétől el fognak tűnni a roamingdíjak. Ebben minden bizonnyal nagyon hamar megállapodnak majd egymással a 28 tagállam kormányai, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői." Ezzel a tagországokban működő telefontársaságok, az uniós hatóság, a tagországok és a fogyasztóvédők végre belátható időn belül végleg pontot tehetnek az évek óta húzódó ügy végére.

Az eredeti menetrend szerint már jövőre megszűnt volna a külföldi mobiltelefon használat különtarifás elszámolása az EU-ban, de mivel ez ellen a kisebb tagországok több távközlési társasága is tiltakozott, Brüsszel végül ezt az időpontot májusban elvetette. Az Európai Bizottság e döntése azonban az Európai Parlamentnek és a fogyasztóvédő szervezeteknek egyáltalán nem tetszett, így az ügyben kompromisszumra kellett jutni. Oettinger most azzal állt elő, hogy ha a roamingdíjakat két év múlva, vagyis 2017 közepétől törlik el az EU-ban, akkor az érintett cégeknek valójában egy évvel több idejük lesz az átállásra, mint azt eredetileg tervezhették. Az intézkedés várhatóan előnyösen hat az önvezérelt autók elterjedésére is, amelyek jelentős mennyiségű mobil adatot igényelnek, ami a roaming esetében igencsak sokba kerül.

Az eu-biztos a lépés várható hatásaként említette, hogy a piacon felvásárlási, illetve fúziós hullám indulhat el, mivel a 28 tagállam mintegy 280 telefontársasága (az USÁ-ban csak 4 van) úgy válhat versenyképesebbé, ha összekapcsolják a hálózataikat. Innentől már csak egy lépés, hogy a következő években közülük soknak egyesülnie kell. Ez oda vezethet, hogy Európa telekommunikációs ipara globális szinten nagyobb szerepet játszhat majd, ugyanakkor a hatóságoknak ezzel párhuzamosan oda kell figyelniük a piaci verseny fenntartására.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény