FőoldalÜzlet12 millió forintos bírság a frekvenciahasználat késése miatt
2015. május 14., csütörtök ::

12 millió forintos bírság a frekvenciahasználat késése miatt

Az MVM Net Zrt késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés első ütemére és a szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit

Mint arról az ELEKTRONET 2015/4-es számában is írtunk, az MVM Net Zrt nyerte el a jogot, hogy 13 Mrd Ft-os összköltséggel megépítse az ország negyedik mobilhálózatát. A 450 MHz-es frekvencián olyan mobilhálózat épülne, amely a gépek – például az intelligens mérőórák – közötti kommunikációt is biztosítja. Most azonban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forint pénzbírságot szabott ki az MVM Net Zrt.-re a 450 megahertzes frekvenciahasználati jogosultságra kötött hatósági szerződés késedelmes teljesítése miatt.

A szerződésben a szolgáltató három – a megkötéstől számított 8, 15 és 20 hónapos – ütemben vállalta a hálózat kiépítését és, hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz. Az MVM Net Zrt.-nek az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, és húsz hónap alatt országos szinten 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania. Az I. ütem lezárulását követően a szolgáltató február 10-én határidőben benyújtotta a beszámolót. Az általános hatósági felügyeleti eljárás május 5-én zárult le határozattal és a cég saját adatszolgáltatásán alapult, amelyben elismerte a hálózati lefedettségre és bázisállomások telepítésére vonatkozó I. ütem szerinti késedelmét, illetve nem teljesítését.

A hatóság megállapította, hogy az MVM Net Zrt. megsértette a 2014 április 30-án kötött szerződésében foglaltakat azzal, hogy késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés első ütemére és a szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit. Ezért a büntetésen túl az elmaradt vállalások pótlására is kötelezte: június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, továbbá a 4-es számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Előírta azt is, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egyszámjegyű útján.

Az NMHH közleménye kiemeli, hogy a hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások, csoportkommunikációs igények biztosítását, emiatt lassabban indul meg az állami és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése, egyes közszolgáltatások bevezetése és széleskörű elterjesztése.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény