FőoldalÜzletGyengébb lehet a 2015 év az IT eszközök gyártói számára
2015. március 26., csütörtök ::

Gyengébb lehet a 2015 év az IT eszközök gyártói számára

A Gartner szerint csak darabszámban bővül majd a piac, az árbevétel csökkenni fog.

A PC-k (desktop, notebook, ultrabook), ultrahordozható eszközök, tabletek és mobiltelefonok piacát vizsgáló jelentés szerint 2,8 százalékos növekedés várható az értékesített darabszámban, a piac forgalma ugyanis – ha a dollár továbbra is erős marad – 7,2 százalékkal csökken. Az iparági összbevételt a piackutató cég 226 milliárd dollár nagyságúra saccolja az idei évben.

A PC-k, notebookok és a felső kategóriás ultrahordozható gépek piaca csökkenő trendet mutat. Tavaly közel 314 millió ilyen eszközt értékesítettek, 2015-re azonban csak 306 milliós darabszámot jósolnak az elemzők. A csökkenést az sem tudja ellensúlyozni, hogy a kategórián belül az ultrahordozható gépek értékesített darabszáma folyamatosan emelkedik: tavaly közel 37 milliót értékesítettek ebből a kategóriából – ez adta a PC-értékesítés 11,7 százalékát, erre az évre viszont már több mint 53 milliót vár a Gartner, ami viszont már a 17,5 százalékos arányt jelent.

A csökkenő keresletet a kutatócég arra vezeti vissza, hogy a dollár erősödése miatt a gyártók folyamatosan kénytelenek emelni más valutákban az áraikat, hogy megőrizzék nyereségességüket ezen a kis margóval dolgozó piacon. A hagyományos PC- és notebook-értékesítés csökkenését 2016-tól bőven ellensúlyozza majd az ultrabookok értékesített darabszámának a növekedése: 2017-re már több mint 90 millió ilyen eszköz eladását jósolják a kutatók.

A mobiltelefonok piaca továbbra is a legnagyobb és legjövedelmezőbb szegmense az eszközpiacnak. A szegmensben értékesített darabszám az idén mintegy 3,5 százalékkal bővül a Gartner szerint, és megközelítheti 1,95 milliárdot (tavalyra 1,88 milliárd értékesített mobilt mért a kutató cég). Ebben a szegmensben továbbra is az olcsó okostelefonok jelentik a legnagyobb vonzerőt a vásárlóknak. Mivel a szegmens egyre telítettebb, ezért itt az áremelés is kevésbé kivihető. Ugyanakkor a felső kategóriás smartphone-ok között némi átrendeződést vár a piackutató, mert szerinte sok felhasználó, aki eddig androidos csúcskészüléket használt, válthat iPhone-re – különösen az új iPhone-ok jelentek nagy kihívást az androidos gyártóknak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény