FőoldalÜzletÚj protokoll gyorsíthatja az internetet
2015. február 24., kedd ::

Új protokoll gyorsíthatja az internetet

Gyorsabban betöltődő oldalakat és az eddiginél biztonságosabb internetezést tesz majd lehetővé a most elfogadott HTTP/2 protokoll

A Hypertext transfer protokol vagyis HTTP azon eljárások gyűjteménye, melyek segítségével az internetböngészők a szerverekkel kommunikálnak, hogy a rajtuk tárolt weboldalakt meg tudják jeleníteni a látogatók számítógépükön. A protokollt gondozó Internet Engineering Task Force (IETF) február 18-án adta hírül, hogy elfogadták a HTTP/2-t, ami az átviteli szabvány legnagyobb frissítése az elmúlt 15 évben. Gyakorlatilag az 1999-ben elfogadott HTTP/1.1 óta most először nyúlnak hozzá komolyabban a böngésző és a szerver közti kapcsolatok létesítését és az adatátvitelt leíró HTTP protokollhoz.

A HTTP/2 leglényegesebb újdonságai a HTTP/1.x-hez képest, hogy szöveg alapú helyett bináris (kompaktabb, egyszerűbb értelmezni és jobban tűri a hibákat), multiplexelt (a korábbi futószalagnál rugalmasabb feladatkezelés), ezzel egyetlen TCP kapcsolatban párhuzamosan több feladat végezhető (kevesebb TCP hívás), tömöríti a fejléceket (gyorsabb oldalbetöltés indítás), és a szerver a böngésző válasza nélkül küldhet olyan adatokat a gyorsítótárába, amelyeket a weboldal megjelenítéséhez szükségesnek tart (gyorsabb oldalmegjelenítés).

Ezekkel a fejlesztésekkel gyorsabb weboldal megjelenítésre számíthatunk, miközben az ehhez szükséges adatátvitel és a szerver terhelése is csökken. Titkosítás terén a TLS 1.2-es (Transport Layer Security) vagy magasabb verzióját használja kötelező SNI (Server Name Indication) kiegészítéssel. Az új protokoll alapja az a SPDY, mely már a korábbi HTTP idejében kezdett fejlődni, nem volt szabványos, de hatékonysága miatt a Mozilla (Firefox) és a Google (Chrome) is támogatta.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény