FőoldalÜzletOnline vásárlás: a károsultak 41%-a nem kapta vissza a pénzét
2015. január 08., csütörtök ::

Online vásárlás: a károsultak 41%-a nem kapta vissza a pénzét

online-shopA vásárlók évről évre egyre nagyobb összegeket költenek online felületeken, ami nem is olyan meglepő, hiszen ez az egyik legkényelmesebb módja a vásárlásnak, ha el akarjuk kerülni a zsúfolt bevásárlóközpontokat. Azonban az internetes vásárlás nem minden esetben végződik kedvezően a vevők számára

Ezért a Kaspersky Lab arra emlékezteti a felhasználókat, hogy mindig védjék az online tranzakcióikat. Egy, a Kaspersky Lab és a B2B International által végzett friss felmérés kimutatta, hogy azon válaszadók, - akik csalás miatt vesztették el a pénzüket az online tranzakciók során - közel fele nem kapta vissza a teljes összeget, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem kapott kárpótlást.

Ugyan számos pénzintézet kifejezte azon szándékát, hogy hajlandó megtéríteni az ügyfél kiberbűnözés során elvesztett pénzét, csupán az európai válaszadók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben kárpótolták a veszteségeit. Az áldozatok 4 százaléka csak részleges kompenzációt kapott, és 27 százalékuk egyáltalán nem kapta vissza a pénzét. Ezek jelentős veszteségek lehetnek, hiszen a kiberbűnözők által ellopott átlagos összeg 313 dollár volt, és a válaszadók 16 százaléka jelezte, hogy a vesztesége meghaladta az 1000 dollárt.

A helyzetet tovább súlyosbítja a tény, hogy nem minden felhasználó van tudatában a kibercsalások veszélyének: a megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzlopással járó online bűnözések ritkán fordulnak elő, és nem pont velük fognak megtörténni. A válaszadók csupán 22 százaléka tart attól, hogy célpontja lehet egy esetleges kibertámadásnak. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók 52 százaléka találkozott pénzügyi kiberfenyegetésekkel az elmúlt év folyamán legalább egyszer.

"Hiába vagyunk biztosak benne, hogy a pénzintézet vagy az online üzlet visszatéríti minden ellopott pénzünket, továbbra sem árt óvatosnak lennünk. Ha vissza is kapjuk a teljes összeget – bár a mellékelt ábra szerint ez alig több, mint az esetek felénél történik meg – az időveszteség, idegeskedés, amelyeken mindeközben keresztülmegyünk, nem kompenzálható. Ezért fontos, hogy különleges figyelmet fordítsunk a bizalmas adatok védelmére, beleértve a pénzügyi adatainkat is." – javasolja Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékekért felelős vezetője.

Például a Kaspersky Total Security – multi-device 2015 segítségével, amely az alapfunkciókon felül, nem csak megküzd a kiberfenyegetésekkel, de a Safe Money technológiával is kiegészíti a Windows operációs rendszert. Ezt a technológiát arra fejlesztették ki, hogy további biztonságot nyújtson az online tranzakciók során. Amikor egy felhasználó bármilyen fizetési szolgáltatást igénybe vesz, vagy rendelést ad le egy webshop felületén, a Safe Money hitelesíti a weboldal tanusítványát a felhő-alapú adatbázisok ellen, valamint megvédi a virtuális billentyűzeten keresztül bevitt információkat, a keyloggerekkel szemben.

A Kaspersky Lab honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény