FőoldalÜzletOlcsóbbak lehetnek az adathordozók
2015. január 05., hétfő ::

Olcsóbbak lehetnek az adathordozók

bd artisjus2015 január elsejétől 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók (például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet) árába beépített jogdíjak – közölte az Artisjus az MTI-vel

Az üres hordozó díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába 2009. április 15. óta építik be, amely a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatott kompenzálni. A közlemény szerint az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét.

Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. A közlemény szerint 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár. 2014-ben már harminc százalékkal csökkent a mobiltelefonok és húsz százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set-top-box) jogdíja. Árnyalja a képet, hogy ugyanakkor 2014-ben a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztették a táblagépekre is.

A kérdés már csak az, hogy az adótartalom csökkenését mennyire érvényesítik az árakban a kiskereskedők.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény