FőoldalÜzletNyíregyházán indul el a Digitális Magyarország program
2014. november 18., kedd ::

Nyíregyházán indul el a Digitális Magyarország program

digit-orszagChristopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a múlt héten tartott T-Systems Symposiumon jelentette be a hírt. Ez annak a partnerségi megállapodásnak az első nagyobb eredménye, melyet még februárban írt alá Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök

A megállapodás értelmében a Magyar Telekom is segíti annak az Európai Unió által kitűzött célnak a megvalósítását, mely szerint 2020-ra minden uniós háztartásba el kell juttatni a 30 Mibit/s sebességű netet, illetve 50 százalékos lefedettséget kell elérni a 100 Mibit/s-os internet-hozzáféréssel. Az EU előírását a miniszterelnök megfejelte annyival, hogy a célokat Magyarországon 2018-ig kell megvalósítani.

A program első helyszíne, Nyíregyháza ideális helyszín, mivel intenzíven fejlődik, jelen vannak nemzetközileg is elismert vállalatok és azok hazai beszállítói, valamint már több olyan kezdeményezés található meg, amelyek könnyen beilleszthetőek a Digitális Magyarország elképzelésébe, és jó táptalajt biztosítanak az együttműködésre. A program keretében mindenkinek elérhető teszik a digitális elektronikus szolgáltatásokat, fejlesztik a működésükhöz szükséges digitális infrastruktúrát, valamint a használatukhoz elengedhetetlen digitális kompetenciákat is, azaz oktatják a szolgáltatások használatát.

Christopher Mattheisen szerint a megvalósításhoz az állam és a távközlési, infokommunikációs piac szereplői, továbbá az önkormányzati, egyéb vállalati és a civil szféra összefogására van szükség. Mattheisen hangsúlyozta: a nyíregyházi példa azért fontos, mert ez lesz az első eset, hogy a három területet (infrastruktúra, szolgáltatások, kompetenciafejlesztés, azaz a lakosság képzése) összehangoltan és párhuzamosan fejlesztik egy adott térségben, városban. Több százmillió forintot fordítanak arra, hogy a város minden háztartása számára elérhetővé váljon a nagysebességű szélessávú internet, valamint az azon elérhető digitális szolgáltatások 2015 végéig. A megvalósításba, valamint az üzemeltetésbe a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems Magyarország is bekapcsolódik.

A fejlesztésektől azt várják az érintettek, hogy a város gazdaságilag is fejlődik azáltal, hogy versenyképes, a magas hozzáadott értéket termelő cégeket fogadni képes környezet tud biztosítani. A Nyíregyházi program egyfajta pilot is, melynek tapasztalatait a további hasonló fejlesztések megvalósításánál hasznosítják majd.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény