FőoldalÜzletA Veszprémi Régióban is korszerűsödik a Sulinet infrastruktúra
2014. november 10., hétfő ::

A Veszprémi Régióban is korszerűsödik a Sulinet infrastruktúra

niifiA hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) Sulinet+ projektjének keretében a Sulinet infrastruktúra tovább korszerűsödik és új szolgáltatásokkal bővül

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatási intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének megfelelően, első lépésként a TIOP-1.1.3-12/1- 2013 és KMOP 4.6.1/E-13-2013-0001 pályázat keretében beszerzett korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközre cserélte a korábbi 9 - 10 éves, elavult, lassú és gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközöket. Ez a csere minden (több mint 4400) iskolai végponton 2014 szeptemberére befejeződött. Az NIIF Intézet párhuzamosan az eszközcserével a Sulinet sávszélességének emelésével is elkezdett foglalkozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának (EMMI) támogatásával.
Az elavult eszközök lecserélésével és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség- növelésével két éven belül az NIIF Intézet HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat fog nyújtani a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára.

A tájékoztatón Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: „A Pannon Egyetem a NIIFI kezelésében lévő (tudományos és) akadémiai gerinchálózat regionális központjaként a lehető legmodernebb technológiák segítségével kínál megbízható internetes hozzáférést nem csupán a Pannon Egyetem telephelyei számára, hanem a Sulinet+ programban résztvevő általános és középiskolai intézmények részére is."

Piglerné Dr. Lakner Rozália egyetemi docens, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja a „Középiskolai tehetséggondozás a Műszaki Informatikai Karon" című előadásában bemutatta a kar által rendezett programokat, szakköröket és versenyeket, valamint hogy milyen lehetőségeket teremt a multimédia alkalmazása a középiskolai diákok tudományos ismereteinek fejlesztésében.

Nagy Miklós az NIIF Intézet igazgatója kiemelte: „A Sulinet+ projektnek az is célja volt, hogy az NIIF Intézet által a HBONE+ projektben a felsőoktatás és kutatás számára kifejlesztett világszínvonalú szolgáltatások közül a relevánsakat elérhetővé tegye az érdeklődő köznevelési intézmények számára, hogy segítse a hazai általános és középiskolák oktatóinak és tanulóinak munkáját. Ezt támogatandó két pilot indult: a multimédia szolgáltatási pilot és és az eduID szolgáltatási pilot."

A Pannon Egyetem vonzáskörzetéből a Multimedia pilotban részt vett a székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium, a szombathelyi Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakkéző Iskola és a tapolcai Batsányi János Gimnázium és Kollégium. Az eduID szolgáltatásait pedig a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a dunaújvárosi Dunaferr Szakközép- és Szakiskola, a szombathelyi SZMSZIK Savaria Szakképző Iskolája és a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola, a székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium és a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola oktatói és diákjai próbálhatták ki a projekt keretein belül.

A Multimédia szolgáltatási pilot keretében az NIIF Intézet népszerű multimédia szolgáltatásait a Videotorium és a desktop videokonferencia rendszer használatát mutatta be és folyamatosan gyűjti be a intézmények multimédia igényeit. A desktop videokonferencia szolgáltatás segítségével a felhasználó hagyományos asztali számítógépes környezetről, illetve mobil eszközökről (hordozható számítógép, okostelefon) közvetlen videóhívást vagy akár több résztvevős videokonferenciát bonyolíthat le (értekezletek, megbeszélések, távoktatások, bemutatók, stb.). A szolgáltatás segítségével többek között – az egyébként utazáshoz szükséges idő és költségek elmaradásával – jelentős költség- és időmegtakarítást értek el a résztvevő iskolák.

A Videotoriumon, Magyarország első számú tudományos videómegosztó portálján bárki találhat érdeklődésének megfelelő videót. Az oldal már több mint hatezer publikus videót tárol, méltó helyet biztosítva olyan felvételek számára, amelyek segítik a tudományos munkát, vagy közelebbről megismertetnek egy tudományágat. Az intézmények saját készítésű anyagaikat elhelyezhetik és megoszthatják, akár saját aloldalon keresztül is. A hagyományos videómegosztó portálok funkcióin túlmutatva a felvételek mellé látványos képanyagokat, prezentációkat, dokumentumokat mellékelhetnek a feltöltők. A Videotoriumot, támaszkodva az NIIF streaming szolgáltatására, több iskola is felhasználta tudományos, közéleti eseményeinek közvetítésére és megosztására.

Az eduID szolgáltatási pilot keretében az NIIF intézet a résztvevő 87 intézménybe 1–3 db. - összesen mintegy 200 eduroam kompatibilis vezetéknélküli AP-t (Access Point, hozzáférési pont) helyezett ki, hogy az intézmények Wi-Fi lefedettséget tudjanak biztosítani az épületek közös használatú tereiben. A Wi-Fi hálózatot igénybe vevő felhasználókat egy, a Sulinet többi szolgáltatásával integrált felületen lehet megadni. A felhasználók nem csak a saját iskolájuk hálózatát használhatják, hanem más iskolákban, valamint a hazai és európai egyetemek túlnyomó részében is egyszerűen, ingyen vezeték nélküli Internet-hozzáférést (eduroam) kaphatnak. Az iskolai rendszergazdák már mintegy kétezer felhasználónál aktiválták a hozzáférési lehetőséget.

A naprakészen vezetett felhasználói adatbázisok új szolgáltatások alapját teremthetik meg. Az egyik ilyen a Sulinet Box, amelyben minden tanuló és tanár 15 GiB tárterületet kaphat, amellyel adatokat oszthat meg saját eszközei között, illetve választható módon vagy egyes emberekkel, vagy az intézménye többi felhasználójával, vagy akár szabadon elérhetővé is teheti. A szolgáltatás a nyílt forrású Owncloud szoftverre épül, és jelenleg kísérleti üzemben fut. A Sulinet Box kezdetben csak az eduID pilot résztvevői számára érhető el, de kedvező tapasztalatok esetén a teljes Sulinetre kiterjeszthető.

A Sulinet+ projektet az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 1,3 milliárd forinttal támogatja (TIOP 1.1.3 és KMOP 4.6.1_E projektek). A fejlesztési projektet az NIIF Intézet hajtja végre. A projekt célja a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztése, melynek keretében az iskolákba új, korszerű, nagysebességű Internet-kapcsolódást biztosító eszközöket és az érdeklődő iskolákba új szolgáltatásokat juttasson el.

A Sulinet+ projektről

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény