FőoldalÜzlet3D nyomtatók piaca: kicsi és egyelőre az is marad
2014. november 05., szerda ::

3D nyomtatók piaca: kicsi és egyelőre az is marad

3d touch 3d printerA Gartner friss előrejelzése szerint a következő években sorra duplázódni fog a 3D nyomtatók forgalma, de tömeges elterjedésre nem érdemes számítani

A 3D nyomtatás óriási lehetőségeket rejt magában ugyan, de valójában szinte alig látható piacról van szó. Több tíz éves múltra tekint vissza, a megfizethető kategóriába csúszó készülékek miatt azonban a terület csak a közelmúltban kapott nagy figyelmet. Egyelőre azonban nagyon távol vagyunk attól, hogy a 3D nyomtatás igazán széles körben elterjedjen, a Gartner szerint tavaly világszerte mintegy 108 ezer ilyen készüléket értékesítettek és az eladások duplázódása mellett idén körülbelül 217 ezer egységnek lesz csak piaca. A legolcsóbb FDM nyomtatók ára már 500 dollár alatt van.

A nyomtatók többféle technológiával dolgoznak, az igazán olcsó modellek azonban mind anyagextrudációs eljárással, más néven "fused deposition modelling", röviden FDM módszerrel dolgoznak. Az ilyen elven működő nyomtatók hőre lágyuló műanyagot (vagy más anyagot, például cukorszirupot, csokoládét, sajtot) fecskendeznek ki magukból, amely megszilárdul, így jön létre a 3D objektum. Mivel ez jelenleg a legolcsóbb módszer a 3D nyomtatásra, ezeknek az eszközöknek van esélye arra, hogy ipari felhasználásból bekerüljenek az otthonokba. Ezért várhatóan az anyagextrudációs eszközök eladásainak gyors bővülése fogja elsősorban mozgatni a 3D nyomtatók piacát.

A Gartner előrejelzése szerint új szállítók lépnek be a piacra lépésére lehet számítani, mivel az anyagextrudációs technológiára vonatkozó szabadalmak lassan lejárnak. Ezek a szállítók olcsón gyártható, olcsón megvásárolható eszközökkel lépnek elő, elsősorban lakossági felhasználásra. 2018-ra az eladott 3D nyomtatók száma el fogja érni a 2,3 millió darabot világszerte. (Összehasonlításképp: hagyományos nyomtatóból, másolóból és multifunkciós berendezésből tavaly mintegy 106 millió darabot adtak el világszerte.)

Várható, hogy az FDM eljárással dolgozó készülékekre és kellékanyagokra már 2015-ben közel 800 millió dollárt költenek világszerte, 2018-ra pedig ez a piac majdnem 7 milliárd dollárosra duzzad. Ezzel az otthoni FDM adja majd a teljes 3D nyomtatópiac majdnem felét, legalábbis ami az árbevételt illeti. Az 1000 dollárnál olcsóbb otthoni eszközök terjedésének legfőbb gátját a Gartner szerint a „plug and print" képességek hiánya okozza - hiába lehet ma már viszonylag olcsón megvenni egy 3D nyomtatót, elég komplex ökoszisztémára van szükség ahhoz, hogy valaki használatba is tudja venni – hiszen rendelkezésre kell álljanak pl. a szoftverek, kellékanyagok is.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény