FőoldalÜzletSzétdarabolják a Hewlett Packardot
2014. október 08., szerda ::

Szétdarabolják a Hewlett Packardot

Három éves gondolkodás után a HP hivatalosan is bejelentette: feldarabolják a céget. A folyamat várhatóan egy év múlva, a vállalat pénzügyi évének lezárásakor fejeződik be

Meg Whitman szerint így „még agresszívebben reagálhatnak azokra a lehetőségekre, amelyeket a gyorsan változó piaci környezet nyújt".

A koncepció lényege, hogy a PC-ket és nyomatókat gyártó részleget egy cégbe szervezik HP néven, míg a több, vállalati megoldásokkal, szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágból alakulna a másik vállalat Hewlett Packard Enterprise titulussal. A Wall Street Journal szerint a vállalati vonulatot Meg Whitman vezetné tovább, míg a PC-s cégnél elnöki tiszte lenne. Utóbbi operatív irányításával azt a Dion Weislert bíznák meg, aki alelnökként jelenleg is felel a nyomtatókat és személyi számítógépeket gyártó divízióért. A Hewlett-Packard Enterprise elnöki posztját pedig a cég egyik igazgatója, Patricia Russo kapná.

Belső források szerint az utóbbi hónapokat nagyrészt azzal töltötték a vállalatvezetők, hogy a cég különböző egységeit megpróbálják értékesíteni. Bizonyosnak látszik, hogy a kettébontás a rossz profitrátával működtethető PC-s részlegtől való szabadulás egy formája, és a hosszú távú cél a vállalati eszközök, szoftverek és szolgáltatások megerősítése. Ennek jelei látszódtak akkor is, amikor a HP bejelentette a privát és hibridfelhő-rendszerek piacán működő Eucalyptus Systems felvásárlását. Az EMC-vel tárgyalt gigafúzió valószínűleg azért nem jött létre, mert a potenciális partnernek nem tetszett a koloncként cipelt PC-s divízió. Ha valóban megtörténik a felosztás, ez már nem lehet akadálya az egyesülésnek. A Re/Code úgy tudja, a PC-s üzletág sem a Lenovónak, sem a Dellnek nem kellett, mint ahogy az IBM is nemet mondott a neki felkínált üzleti kritikus rendszerekre. Mint ahogy nem jött össze az összeolvadási kísérlet az EMC-vel sem.

A PC-s üzletág megtartása mellett általában az szólt érvként, hogy bármennyire is alacsony nyereséghányaddal működik a divízió, a társaság cash flow-jára nagyon jótékony hatással van a jelentős pénzmozgás. Ráadásul a legutóbbi negyedévben pont a számítógép eladások miatt sikerült hosszú idő után ismét növekedésről beszámolnia a cégnek. A tavaly 32 milliárd dolláros forgalmat elkönyvelő részleg azonban profit szintjén nagyon keveset tudott hozzáadni a vállalat összeredményéhez. Így ha sikerül a működéshez szükséges forrásokat más megoldással biztosítani, valóban nincs sok értelme erőltetni a közös pályát.

Kapcsolódó cikk

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény