FőoldalÜzletIntelligens szakosodási stratégia
2014. augusztus 26., kedd ::

Intelligens szakosodási stratégia

Augusztus 25-én sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzeti Innovációs Hivatal, hogy záró szakaszába lépett az intelligens szakosodási stratégia (S3) tervezési folyamata, amely elengedhetetlen feltétele a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi EU-s K+F+I forráshoz történő hozzáférésnek

Dr. Pálinkás József a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos és dr. Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke augusztus 25-én találkozott az S3 stratégia megyei egyeztetési folyamatait koordináló vezetőkkel, hogy kölcsönösen tájékoztassák egymást az országosan – minden megyében – megvalósuló, széles körű szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat előrehaladásáról, amely a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró S3 stratégia kialakításának záró szakaszát jelenti. Egyben bemutatásra kerültek a stratégia kidolgozásához szükséges legfontosabb további lépések is. Cél, hogy Magyarország minél előbb hozzáférhessen a Strukturális Alapok több mint 700 milliárd forintnyi K+F+I forrásához.

Az S3 az Európai Unió egy új típusú, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok célzottabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését a helyi lehetőségeket és igényeket jobban figyelembe vevő megközelítése. A stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014-2020 közötti forrásfelhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír. A stratégia elkészítésével azonosíthatóvá válnak a legjelentősebb fejlesztési lehetőséggel bíró helyi sajátosságok, melyek bázisán meghatározhatók majd a nemzeti, régiós és megyei prioritások. Fontos eredmény lesz az is, hogy kialakíthatóvá válik az ennek megfelelő támogató és szabályozási környezet is. A Nemzeti Innovációs Hivatal által koordinált, a helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) döntéshozók és a megyei kormányhivatalok bevonásával, alulról építkező S3 tervezési folyamat legfőbb célkitűzése, hogy a hazai K+F+I 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó térségi és nemzeti prioritásai a társadalom minden érintett körének bevonásával kerüljenek kialakításra, majd azt követően egyeztetésre az Európai Unióval is.

A sajtótájékoztatón Dr. Pálinkás József kiemelte: „Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és a hazai források koordinált, célzott és hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába és ne a perifériájára kerüljön. Ehhez gondos tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre van szükség. Ehhez ajánlunk, és ehhez kérünk partnerséget mindenkitől."

Az első időszakra kiírandó pályázatokon 250 md forint EU-s alapú és további 80 md forint hazai alapú forrás áll rendelkezésre, ami kellő komolyságra inti mind a kiíró, mind a bíráló szervezeteket. Ezért indít a NIH országos konzultációt a 19 megye körzeteiben.

Kérdésünkre Pálinkás úr elmondta, hogy a civil szervezetek véleményére is erősen támaszkodnak, különös tekintettel a szakmai szervezetekre. Így a MELT kiemelt fontosságú, hiszen az elektronika vezető szerepet tölt be a gazdaságban és innovációban.

A szeptemberben induló, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg, a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával. A megyei rendezvényekkel egy időben a NIH és a megyei kormányhivatalok online felületen is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a társadalmi egyeztetés minél szélesebb kör bevonását tegye lehetővé.

A teljes S3 dokumentum és ehhez kapcsolódó kormány-előterjesztés 2014 októberében készül el végleges formában, a teljes folyamat pedig várhatóan novemberben zárul majd.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény