FőoldalÜzletNőtt az ABB rendelésállománya a második negyedévben
2014. július 24., csütörtök ::

Nőtt az ABB rendelésállománya a második negyedévben

Az ABB bejelentette, hogy 2014 második negyedévében erősen megnövekedett a rendelésállománya és jelentősen javult a működési cashflow. Az alacsonyabb működési EBIDTA marzs főként az Energetikai Rendszerek (PS) divízió projektjeihez kapcsolódó nehézségekre vezethető vissza

A 10,6 milliárd USD értékű rendelésállomány 14%-kal (a bázishoz viszonyítva 13%-kal) haladta meg a 2013 hasonló időszakában mért szintet. A kisebb volumenű, rendszeres megrendelések terén gyorsuló ütem, míg a nagy megrendelések terén 70%-ot is meghaladó növekedés volt tapasztalható. A pozitív növekedési lendület minden régióban uralkodó tendencia.

"Tavaly októberben piaci térhódításra, innovációra és expanzióra alapozott organikus fejlődésről beszéltünk, ami most meghozta az eredményeket"mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. "A célzott intézkedéseink sikeresek és jelentős szerepet játszanak a rendelésállomány erősödő növekedési ütemében. A második negyedében ígéretes növekedést tapasztaltunk a legnagyobb piacainknak számító Egyesült Államokban és Kínában is."

A jelentős rendelésállománynak köszönhetően a felvett rendelésállomány és a kiszámlázott rendelések aránya ("book-to-bill ratio") pozitív, 1,04-es arányszámot mutat. Az alacsonyabb nyitó rendelésállomány ellenére az ABB stabil, 10,2 milliárd USD árbevételt ért el.

A cégcsoport üzemi EBIDTA eredményére negatív hatást gyakorolt a PS divízió vesztesége, amit a tengeri ("offshore") szélerőmű-parkok, ill. a napenergia-előállítás területén vállalt, nagy volumenű EPC típusú (tervezést, beszerzést és építést átfogó) fővállalkozás keretében folyó projektekben szenved el. Az új vezetés szigorú lépéseket tett azzal a céllal, hogy kezelje a PS portfóliójával kapcsolatos kockázatokat és a divízió kapacitását a piaci keresletekhez igazítsa. Azon túl, hogy a napenergia-beruházások területén a divízió kilép az EPC típusú fővállalkozások piacáról, az ABB új üzleti modellt vezet be a tengeri szélerőmű-parkok EPC vállalkozásai területén. "Mint azt már korábban említettük, valószínű, hogy a PS divízió nyereséggel kapcsolatos kilátásai a következő negyedévekben is negatívak lesznek"mondta Spiesshofer, majd így folytatta "A divízió gazdasági talpra állítását kiemelt prioritásként kezeljük, s ennek eredményeként már sikerült csökkenteni a divízió kitettségét.

Az üzemi EBIDTA marzs – a Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziót érintő Power-One akvizíció várható, tompító hatásait figyelmen kívül hagyva – stabil volt, míg a többi divízió esetében javult. Az üzemi cash flow több mint 60%-os javulást mutatott, így a negyedévben elérte a 888 millió dollárt.

Az ABB sikeresen végrehajtotta a korábban bejelentett portfolióoptimalizálási programját, melynek keretében megváltunk azoktól az üzleti tevékenységektől, amelyek szinergiája a portfólió többi elemére korlátozott volt. "Tavaly október óta gyors intézkedéseket tettünk azon vállalásunk teljesítése érdekében, hogy az értékteremtés és az alaptevékenységre történő koncentrálás szempontját szem előtt tartva, optimalizáljuk a portfóliónkat"mondta Spiesshofer.

"A második félévben – a vegyes piaci környezet ellenére – továbbra is az organikus növekedést célzó kezdeményezéseinkre fogunk összpontosítani"közölte a vezérigazgató. „Következetesen folytatjuk a pénzgazdálkodás javítását célzó programjainkat és fokozni kívánjuk a költségmegtakarítás ütemét. Tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott növekedés és a céljaink elérését célzó kezdeményezéseink pozitív hozamokat eredményeznek majd a részvényeseink számára."

Az ABB szeptember 9-én Tőkepiaci Napot (Capital Markets Day) rendez Londonban, amelyen tájékoztatást ad az új stratégiájáról, a piaci célokról, illetve az értékteremtést és tőkeallokációt ("tőkejuttatás") szolgáló új prioritásairól.

A teljes, angol nyelvű jelentés itt található.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény