FőoldalÜzletJó hír jöhet a Nokia dolgozók negyedének
2014. július 22., kedd ::

Jó hír jöhet a Nokia dolgozók negyedének

Sajtóhírek szerint az Apple iPhonejait is gyártó Foxconn leányvállalata, a PCE Paragon Solution Kft. munkalehetőséget kínál az elbocsátott Nokia dolgozók egy részének

A társaság már rendelkezik egy gyártóegységgel Komáromban. Most a székesfehérvári termelőegységét telepítené át a komáromi Nokia-gyár mellé. A hírek szerint a munkát már szeptemberben elkezdenék, s az új üzemükben mintegy 400-500 főt akarnak alkalmazni. Aligha kétséges, hogy a hamarosan felszabaduló 1800 nokiás dolgozó közül bőven válogathatnak majd. (Közülük egyébként 60-65 százalék honi munkavállaló, a többiek Szlovákiából jártak át.)

A cégnél az áttelepülést megerősítették, ám további információkat nem közöltek. Arra hivatkoztak, hogy az erre hivatott illetékesek „jelenleg Komáromban vannak". Így az sem ismeretes, hogy pontosan mit is gyártanának az új telephelyen. A dolgozók érdekképviselői bíznak benne, hogy az érdeklődő társaságok tisztában vannak azzal, hogy minőségi helyről minőségi munkavállalókra tehetnek szert.

Mint korábban írtuk, a kormány csütörtökön ötpontos akciótervet vázolt fel a válsághelyzet kezelésére. Ezenkívül utasították a befektetési ügynökséget, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat azzal a három társasággal, amely Komáromban szeretne jelentős termelő beruházást létrehozni. László Zoltán, a helyi Vasas szakszervezeti alapszervezet vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy a Nokia profiljához hasonló és attól merőben eltérő profilú vállalkozások is érdeklődtek a munkaerő iránt. Konkrét neveket egyelőre nem kívánt közölni, mert egyrészt erre nincs felhatalmazása, másrészt az érdeklődők csak nagy vonalakban közölték szándékukat, és még finomhangolni kell azok pontos tartalmát. Ezzel együtt kifejtette: nem tartja lehetetlennek, hogy akár rövid időn belül jelentős számú nokiás alkalmazott új munkahellyel rendelkezzen. Korlátozottak a lehetőségeik, de szeretnék megakadályozni azokat a eseteket, amelyek a két évvel ezelőtti elbocsátás után több esetben is megtörténtek. Akkor több vállalat is, kapva a jó munkaerő után, viszonylag gyorsan elvitte az elbocsátott dolgozók jelentékeny részét. Több esetben előfordult azonban, hogy az alkalmazottak két-három hónap után ismét állástalanok voltak. A dolgozók számára ugyanis olyan feltételeket teremtettek, amelyek jelentősen elmaradtak a korábbiaktól. Ezek nem feltétlenül voltak kijavíthatatlan körülmények, az új munkáltató egyszerűen nem figyelt a dolgozókra, s a kéréseiket sem hallgatta meg. László hangsúlyozta: bíznak benne, hogy az érdeklődő társaságok tisztában vannak azzal, hogy minőségi helyről minőségi munkavállalókra tehetnek szert, s kellően megbecsülik őket.

A PCE Paragon igen neves szereplője a hazai bérgyártó piacnak. A hazai egységeiben korábban személyi számítógépeket és laptopokat szerelt össze, valamint csomagolást, címkézést és tesztelést végzett partnerei számára. A PCE korábban beszállítója volt a komáromi Nokiának is. A cégbírósági adatok szerint a csaknem 150 millió dollár jegyzett tőkével rendelkező, 2008-ban alapított társaság 2012-ben 379,4 milliárd forint forgalmat hozott össze, és 4,66 milliárd forint mérleg szerinti eredményt könyvelt el.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény