FőoldalÜzletFeltekerhető OLED kijelző az LG-től
2014. július 21., hétfő ::

Feltekerhető OLED kijelző az LG-től

A vállalat szerint a 18 hüvelykes, 3 centi átmérőjű csővé tekerhető prototípusból akár három éven belül végleges termék lehet

Új kijelzőtechnológiát mutatott be az LG, egyelőre prototípus fázisban lévő kijelző nemcsak meghajlítható, de akár fel is tekerhető. A 18 hüvelykes OLED modell felbontása 1200×810 pixel, viszont alig 3 centiméter átmérőjű csővé tekerhető össze. Az LG új technológiája a panel hátoldalán megszokott műanyag borítást egy poliamid filmrétegre cseréli, amely nem csak hajlítható, de jóval vékonyabbá is teszi a kijelzőt. A gyártó szerint ezzel hamarosan a hordozható technológia fogalmát is újra kell gondolni, hiszen akár a tévét is leakaszthatjuk majd a nappali faláról, hogy összetekerve, a hónunk alá csapva vigyük át a másik szobába. A technológia az okostelefonok és táblagépek területét is megreformálhatja. Itt egyelőre nem is maga a panel létrehozása, hanem a többi hardverkomponens elhelyezése jelenti a fő problémát, hiszen ezek túlnyomó többsége továbbra sem hajlékony. Ezért a technológia jelenlegi állása szerint az ilyen eszközöknek legalább részben merevnek kell maradni.

A gyártó ráadásul az áttetsző paneleken is gőzerővel dolgozik, a hajlékony modell mellett egy átlátszó prototípust is bemutatott, ami a korábbi hasonló kijelzőknél csaknem háromszor több fényt enged át.

A cég nem kevésbé ambiciózus célt tűzött ki maga elé, mint hogy nagyjából három évben belül mindkét technológiát bevezeti a konzumer piacra, ráadásul egyetlen termékben: a gyártó 2017-re egy Ultra HD felbontású, 60 hüvelykes, feltekerhető és mindezek mellett áttetsző OLED tévét piacra dobását ígéri. Az új generációs hajlékony panelek tehát leghamarabb 2017-ben várhatók, bár nincs kizárva, hogy a rivális Samsung már valamivel hamarabb előrukkol saját megoldásával - a cég az LG G Flex bemutatását is csak néhány nappal késte le saját ívelt kijelzős telefonjával.

Az LG tavaly mintegy 655 millió dollárból épített új gyártósort OLED paneljeinek Dél-Koreában, amely idén kezdte meg a gyártást, és egy hónapban 26 ezer darabos termelést produkál. A gyár futószalagjairól a hagyományos modelleknél hosszabb élettartamú, WRGB OLED kijelzők gördülnek le.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény