FőoldalÜzlet108 millió dolláros büntetést fizet a HP vesztegetés miatt
2014. április 14., hétfő ::

108 millió dolláros büntetést fizet a HP vesztegetés miatt

Bebizonyosodott, hogy vesztegetéssel szerzett kormányzati üzleteket a HP Lengyelországban, Oroszországban és Mexikóban. Amerikai cégre ekkora bírságot ilyen ügyben még nem szabtak ki

A cég 2000 és 2010 közötti gyakorlatát vette górcső alá az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC). A Wall Street Journal cikke szerint az informatikai vállalatról bebizonyosodott, változatos módszerekkel vesztegetett meg kormányzati tisztviselőket többek között Mexikóban, Lengyelországban és Oroszországban annak érdekében, hogy nagy állami megrendelésekhez jusson. A HP így több tízmillió dollár értékű üzleteket kötött meg. A cég beismerte a bűnösségét és elismerte, hogy a vizsgálat során feltárt események valóban megtörténtek. "A tetteket alkalmazottak egy kis csoportja követte el, akik már nem állnak a vállalat alkalmazásában" - jelentette ki John Schultz, a HP jogi vezetője, hozzátéve, hogy a vizsgálat során a cég együttműködött a hatóságokkal.

Az amerikai hatóságok vizsgálata szerint a HP több országban üzemeltetett megvesztegetési alapot, amelyből a nagy beszerzésekről döntő kormányzati tisztségviselőket kenték meg folyamatosan. Anonim e-mailek és feltöltőkártyás telefonról bonyolított hívásokkal szerveztek találkozókat azokkal az állami tisztségviselőkkel, akik nagy értékű szerződésekről döntöttek és változatos ajándékokkal, utazásokkal és készpénzzel vásárolták meg a jóindulatukat.

Oroszországban a megvesztegetési alap segítségével majdnem 100 millió dollár értékű megrendelést nyert meg a HP a főügyészi hivatal informatikai fejlesztéseivel összefüggő projektekben. A vállalat alkalmazottai a vizsgálat szerint a döntéshozóknak autót, ékszereket, drága órákat vásároltak, luxusutakra küldték őket, de a cég ruhákat, bútorokat és otthoni elektronikai eszközöket is vásárolt állami tisztségviselőknek, egy esetben pedig még egy úszómendence műszaki felszerelésével is megajándékoztak valakit. A játék nagyban ment, egy Brit Virgin-Szigeteken bejegyzett titokzatos bosnyák cég egyszer például 150 ezer dolláros szállodai számlát egyenlített ki egy orosz kormányzati tisztségviselő rokona nevén levő cég helyett.

Lengyelországban a vizsgálat szerint 2006 és 2010 között próbált meg vesztegetéssel nagy ügyleteket elhozni a HP, többek közt az ottani rendőrség informatikai megrendelését - a szerződéses összeg egy része egy helyi tisztségviselő zsebébe vándorolt. 2006-ban a helyi HP iroda Las Vegasba és San Franciscóba utaztatott egy lengyel kormányzati illetékest, minden költségét állva, beleértve egy Grand Canyon feletti privát repülést is. Két évvel később a lengyel HP iroda egyik munkatársa többször adott át nagy mennyiségű készpénzt ugyanennek a kormányzati illetékesnek, néha a lakásán, néha egy varsói parkolóban. 2008-ban az illető 360 ezer dollárt vett át, ugyanabban az évben egy 32 milliós szerződést kötött a céggel. Lengyelországban az ügyben több tucat érintettel szemben indult büntetőjogi vizsgálat. A Reuters birtokába jutott információk szerint a vesztegetéseket intéző HP-alkalmazott, valamint a vesztegetések „kedvezményezettje" egyaránt 2-12 éves börtönbüntetésre számíthat.

A SEC állítása szerint Mexikóban a HP összesen 1,4 millió dollárral vesztegetett meg tisztségviselőket, hogy elnyerjen egy 6 millió dolláros szoftverszállítói szerződést az állami tulajdonú Pemex olajvállalatnál. A módszer itt kifinomultabb volt, mint a kelet-európai esetekben, a HP a döntést előkészítő kormányzati illetékesekhez köthető magánvállalataival kötött százezer dolláros nagyságrendű tanácsadási szerződéseket.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény