FőoldalÜzletÚj ellenfél az LCD-nek: MEMS display
2014. január 22., szerda ::

Új ellenfél az LCD-nek: MEMS display

A Qualcomm és a Sharp már évek óta dolgoznak egy teljesen új típusú megjelenítőn, és most végre elérkezett az idő, hogy felmutassák az eredményt. A MEMS-ekkel működő új technológiának komoly esélye van arra, hogy kiszorítsa a piacról az LCD-t, sőt az AMOLED-et is

Jelenleg még egyértelműen az LCD és AMOLED technológia uralkodik a kijelzők világában, azonban hamarosan egy ígéretes trónkövetelő érkezik, amelynek sok közös vonása van az LCD-vel. Hasonló háttér-világítású struktúrán alapszik, azonban a piros, zöld és kék pontokból kialakuló színek létrehozásánál mikroméretű mechanikus zárak nyílnak és csukódnak nagy sebességgel. Mindez hasonló vizuális eredményt szolgáltat, mint amit az LCD polarizált szűrői adnak. A kis zárak pozíciója és nyitási sebessége vezérli, befolyásolja a háttérvilágításból érkező fényt, meghatározva a színt és az intenzitást. Amikor egy zár teljesen csukott állapotban van, akkor egy fekete pixel lesz az eredmény, a teljesen nyitott állapotban a pixel fehér. Az új technológia legnagyobb előnye az LCD-vel szemben, hogy mivel nincsenek színszűrők, kisebb intenzitású háttérvilágítás is elég ugyanolyan fényes képponthoz, azaz ez a megoldás takarékosan bánik az energiával, aminek a jelentőségét talán nem is kell nagyon hangsúlyozni a mobileszközök korában.

Az idei CES-en már be is mutattak egy 7 hüvelykes táblagépet, 1280×768 pixeles MEMS megjelenítővel. Ezen túlmenően a Qualcomm már bejelentette saját Toq nevű okosóráját, amelynek MEMS technológián alapuló Mirasol kijelzője van. Az első MEMS kijelzős táblagépek pedig – a Sharp mérnökei szerint – hat hónapon belül megjelenhetnek.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény