FőoldalÜzletNSN lesz az új neve az NSN-nek
2013. augusztus 09., péntek ::

NSN lesz az új neve az NSN-nek

Az immár száz százalékban a Nokia kezében lévő Nokia Siemens Networks új neve Nokia Solutions and Networks lesz - vagyis a rövidítés ugyanaz maradt. Azonban további jelentős elbocsátások várhatók

A cég vezérigazgatója, valamint az igazgatótanács összetétele a tranzakciót és a névcserét követően sem változik. A Nokia számára az NSN mentőövként érkezik, a cég ezzel lényegében megvette a jövőjét. A finnek ráadásul a legjobbkor teszik rá a kezüket a hálózati divízióra, amelynek eddigi működtetését és az átszervezését a Siemensszel közösen finanszírozták, ennek folyományaként pedig egy stabilan működő, nyereséges NSN-t vehetnek át, ráadásul igen jutányos áron.

A vegyesvállalatban tulajdonrészt birtokló két társaság július elsején jelentette be, hogy a Nokia 1,7 milliárd euróért cserébe felvásárolja a Siemens vállalatrészét, és változatlan profillal egyedül üzemelteti tovább az NSN-t. A Siemens 49,9 százalékos tulajdonrészének árából 1,2 milliárd eurót a Nokia készpénzben fizet ki, további 0,5 milliárd eurót pedig rövidlejáratú kötvényekből fedez.

A német partner már tavasszal jelezte, hogy megválna részesedésétől: a Siemens konglomerátum évek óta távolodik az informatikától, a fókuszt egyre inkább az energetikai megoldásokra, járműiparra, illetve az orvosi elektronikára helyezi. A Siemensnél a bevett forgatókönyv a leválasztani kívánt területek vegyesvállalatba szervezése, majd teljes eladása - a cég így szállt ki például a PC- és szervergyártásból is, a Fujitsu Siemens vegyesvállalatot használva.

A mobilos hálózati eszközök piaca az okostelefon-gyártók mezőnyéhez képest jóval kevéssé van kitéve a konkurencia harcnak, ugyanakkor lényegesen nagyobb nyereséggel kecsegtet mint a telefoneladás. Az NSN pozíciója is kedvező: a hálózati piacra szakosodott Dell'Oro elemzőcég szerint részesedése 20 százalék, amivel a cég jelenleg a harmadik a 34 százalékos részesedéssel vezető Ericsson és a 22 százalékos Huawei mögött.

Ugyanakkor a Bloomberg szerint az NSN-nél 8500 főnek mondhatnak fel. A cégnél jelenleg körülbelül 50 ezren dolgoznak, és 2014 végéig 17 százalékkal akarják csökkenteni a létszámot, vagyis 8500 fős elbocsátás várható. A mostani létszámleépítésre azért van szükség, hogy csökkentsék a személyi jellegű ráfordításokat az eredményesebb működés érdekében. Ez azért is érdekes hír, mert a Nokia Siemens Networks az elmúlt két évben 20 ezer dolgozónak mondott már fel.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény