FőoldalÜzletNanoszerkezetek orvosbiológiai alkalmazásokra
2013. augusztus 05., hétfő ::

Nanoszerkezetek orvosbiológiai alkalmazásokra

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetben (MFA) a nanoszerkezetek elektromágneses tulajdonságainak megismerésével orvosbiológiai alkalmazásokra funkcionalizált szén-nanoszerekezeteket kívánnak létrehozni

A „nano-" sok termék megjelölésekor előszeretettel használt hívószó az utóbbi években, habár sok esetben az alkalmazott nanoszerkezetek alapvető tulajdonságait és kölcsönhatásait sem sikerült még megfejteniük a kutatóknak. Egy hat vezető európai kutatóintézettel közös nemzetközi együttműködési projektben az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MFA) Nanoszerkezetek Oszályának kutatói a nanoszerkezetek elektromágneses tulajdonságainak pontosabb megismerésére fókuszálnak.

A rendkívül kis méretskálán a nanoszerkezetekben fellépő ún. „kvantummechanikai bezártság" jelensége következtében diszkrét energiaspektrum jellemző. A nanoszerkezetek tulajdonságainak értelmezéséhez tehát az atomi és elektronszerkezetük, valamint az elektromágneses térrel történő kölcsönhatásaik részletes tanulmányozása elengedhetetlen. A projekt célja annak megértése, milyen mechanizmusok felelősek a nanoszerkezetek különleges elektromágneses tulajdonságaiért. A munka alapja egy olyan elmélet kidolgozása, majd kísérleti igazolása, amely a rádiófrekvenciás, mikrohullámú és THz-es tartományokban a szén nanoszerkezetek és nanokompozitok elektromágneses viselkedését konzisztens módon írja le.

A kutatók remélik, hogy a most kialakított, kémiai funkcionalizálással módosított szén nanoszerkezetek már a közeljövőben használhatóvá válnak biológiai, orvosi és nanofotonikai alkalmazásokban.

Az MFA nemzetközi konzorciumi részvétele és az EU FP7 FAEMCAR (Fundamental and applied electromagnetics of nano-carbons) pályázat szerződéskötése a Kutatási Innovációs és Technológiai Alap finanszírozásával (EU_KP_12-1-2012-0024) valósult meg.

Az MTA kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény