FőoldalÜzletBizakodnak a telekommunikációs hálózati eszközgyártók
2013. április 10., szerda ::

Bizakodnak a telekommunikációs hálózati eszközgyártók

Az Ericsson enyhe növekedésre számít 2013 egészére nézve. A Huawei 10%-kal bővülhet, bár továbbra sem kívánatos szállító a tengerentúlon

A vezeték nélküli szolgáltatások fejlesztéseinek köszönhetően az Ericsson negyedik negyedéves eredményei már meghaladták az elemzők várakozásait. Leif Johansson, az svéd cég elnöke szerint a korábbi visszafogottságot követően az amerikai piac kilátásai egyre biztatóbbak és talán Európából sem kell újabb rossz hírekre számítani, Kínában pedig jelentős beruházások előtt állnak a mobilhálózatok (tavaly a vállalat összes értékesítésének 17 százalékát adta Kína és Északkelet-Ázsia.)

Az előfizetők száma alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a China Mobile a múlt hónapban jelentette be, hogy 2013-ra tervezett tőkeberuházásainak összegét másfélszeresére emeli, ami így a 190 milliárd jüant (nagyjából 30,5 milliárd dollárt) is meghaladja. Az Ericsson februárban írt alá ötéves szerződést az orosz VimpelCom vezetéknélküli hálózatának fejlesztésére az uráli és szibériai régióban, és ugyanebben a hónapban egymilliárd dolláros megrendeléshez jutott az indiai Reliance Communications-től is.

A Huawei egyre jobban megközelíti a svéd piacvezetőt a vezeték nélküli hálózati eszközök szegmensében, így a legfőbb versenytárssá lépett elő. A kínai gyártó előretörését ugyanakkor nehezíti, hogy egyes tengerentúli piacokon biztonsági kockázatnak tekintik az erős állami hátszéllel működő vállalatot. A teljes világpiac negyedét jelentő Egyesült Államokban a Sprint Nextel, illetve a társaságot felvásárló japán Softbank például az elmúlt hónapban biztosította a törvényhozás képviselőit, hogy a jövőben nem vásárol a Huaweitől, míg Ausztráliában és Kanadában ugyancsak fontos állami pályázatokból zárták ki a céget.

Mindezek dacára a Huawei éves jelentésében 2012-re vonatkozóan 8 százalékos bevétel-, illetve 32 százalékos profitnövekedés szerepelt, és 2013-ra 10 százalékos növekedési célt tűztek ki.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény