FőoldalÜzletA National Instruments lett a 15. jó multi
2013. február 18., hétfő ::

A National Instruments lett a 15. jó multi

Magyarország Kormánya stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén aktív National Instruments magyarországi leányvállalatával, az NI Hungary Kft-vel, amely több mint 10 éve működik hazánkban, és több mint 1200 főt foglalkoztat Magyarországon

2013. február 15-én Magyarország Kormánya 15. partnerként a National Instruments vállalattal kötött stratégiai megállapodást. A partnerségi szerződés aláírására az NI Hungary Kft. debreceni székhelyén, ünnepélyes keretek között került sor. A stratégiai szerződést a Kormány oldaláról Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, a National Instruments részéről pedig az NI Hungary Kft. ügyvezetője, Dr. Ábrahám László írta alá személyesen.

Az aláírási ünnepséget egy rövid gyárlátogatás előzte meg ahol az államtitkár úr és Kósa Lajos Debrecen város polgármestere a gyártás folyamatában ismerkedett meg az itt készülő termékekkel.
Az ünnepséget Kósa Lajos nyitotta meg beszédével és méltatta az NI magyarországi tevékenységét. Az 1998 óta a Debreceni Egyetemmel együtt tudatosan felépített Debrecen-központú technológia cégeket a régióban letelepíteni szándékozó program egyik legfontosabb eredménye volt az NI 2001-es gyáralapítása, hiszen a magas hozzáadott szellemi értéket tartalmazó termékeket gyártó texasi cég mára már a második legnagyobb munkaadó a városban, és a negyedik a megyében.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője így nyilatkozott a stratégiai megállapodásról: „Fontosnak tartjuk, hogy a 40 magyarországi stratégiai partner közé tartozhassunk. Büszkék vagyunk arra, hogy az elektronikai iparban betöltött szerepünk meghatározó és több mint egy évtizede érdemben járulunk hozzá hazánk és kiemelten a kelet-magyarországi régió, ezen belül Debrecen gazdaságának erősítéséhez munkahelyteremtő képességünkkel és magyar beszállítói bázisunkkal”. Tavaly a harmadik negyedévben készült el a hétmilliomodik termék az üzemben és a jelenleg is folyamatosan termelő kilenc gyártósoron készül az NI termékeinek 95%-a. A gyárban kis sorozatban készülnek a termékek a megrendelések kielégítésére és a cég 90 országból származó 35 000 megrendelőjének kiszolgálása is innen teljesül. Debrecenben kapott helyet a cég Data Integrity központja is, ahol a cég kapcsolati adatbázisának naprakészen tartásáról gondoskodnak.
A válság kezdetén az NI nem a leépítésekben látta a megoldást, hanem a termék- és gyártásfejlesztésekben. A fejlesztésekre az árbevétel 16%-át költik, ami körülbelül a gyógyszeripari cégekre jellemző átlag és az elektronikai iparban is kiemelkedően magas. A folyamatosan a megrendelők kívánságainak, igényeinek és álmainak megfelelő termékfejlesztések biztosították a cégnek a 2009-es kis visszaesés után a máig töretlen árbevétel növekedést. A gyártás fejlesztésére jellemző, hogy a magyar gyártóüzemben bevezetett, a dolgozók ötletein is alapuló átalakítások során 25%-kal sikerült növelni a termelés hatékonyságát.
Ábrahám úr a stratégai együttműködés kapcsán örömmel jelentette be, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása című pályázati felhívásán „Az NI Hungary Kft. Science Parkja” elnevezésű pályázatával sikerrel szerepelt. A közel 4 milliárd forint összértékű projekthez a Kormány 1 914 941 260 forint támogatást nyújt, amely egy tudományos park létrehozását célozza meg, és fontos célja a vállalkozói és az egyetemi kutatás-fejlesztési együttműködés eddiginél szorosabbá tétele. Az új, 6 000 m2-es épületben a tervek szerint 300 fő fog a kutatás-fejlesztési területen dolgozni a laborokban és a cég prototípus előállítási tevékenységét is itt végzik majd. A laborok a tervek szerint nyílt módon működnek, így a környékbeli fejlesztő cégeknek is lehetőségük lesz arra, hogy saját fejlesztéseiket itt, egy világszínvonalú mérési laborban tudják tesztelni.

Cséfalvay államtitkár úr beszédében emlékeztetett arra, hogy a National Instruments és a hozzá hasonló high-tech cégek a GDP 90%-os exportjának körülbelül 20%-át adják, így nemzetgazdasági szempontból is nagyon fontosak. A tavalyi AmCham konferencia résztvevői által a Kormány felé megfogalmazott 47 pontból hat már teljesült, előreviszi a gazdaságot és a szabályozások megváltoztatásával további pontok teljesülése is várható még idén. Debrecen város a hatalmasat fejlődött a kutatás-fejlesztési területen az elmúlt időben, ezért nem véletlen hogy a Kormány itt fogja bejelenteni a közeljövőben a következő három hónapos konzultációt a térségenkénti fejlesztendő ágazatok megvitatására.

A határozatlan időre szóló stratégiai megállapodás célja, hogy az olyan cégek, mint a National Instruments is, amelyek tevékenységének fókuszában az innováció és kutatás-fejlesztés áll, és amelyek Magyarország gazdasági növekedéséhez és a hazai munkahelyteremtéséhez is jelentős mértékben járulnak hozzá, az állam támogatása révén hazánkban stabil és biztos környezetben folytathassák tevékenységüket.

A Magyar Kormány és a National Instruments által kötött stratégiai partnerségi megállapodás céljai között szerepel a vállalat hosszú távú és tartós jelenlétét elősegítő párbeszéd, az NI magyarországi termelő és fejlesztő tevékenysége bővítésének támogatása a magyar gazdaságba történő mélyebb beágyazódás érdekében és az NI aktív szerepvállalásának megerősítése. A megállapodás ezen felül még hét további pontban részletezi a vállalat és a kormány közötti együttműködés fő irányait.

A Megállapodás

A National Instruments honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény