FőoldalÜzletEzért voltak drágák képcsöves tévék
2012. december 18., kedd ::

Ezért voltak drágák képcsöves tévék

Az Európai Bizottság öt cégre összesen 1,5 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki

Fogyasztói bejelentésre 2007-ben indult el a versenyügyi eljárás öt kijelző- és monitorgyártó ellen az Európai Unióban. A cégek az Európai Bizottság álláspontja szerint éveken keresztül egyeztették áraikat, ezzel jelentős mértékben sérültek a fogyasztói érdekek.

Az ügy pikantériája, hogy egy ma már gyakorlatilag egyáltalán nem létező technológia áll az ügy középpontjában: a katódsugárcsöves képcsöveké. A vizsgálat végén bebizonyosodott, hogy az árak egyeztetése 1996-tól 2006-ig folyamatos volt. Emellett a piacot és a logisztikai feladatokat is felosztották maguk közt a gyártók, mindezt úgy, hogy mindvégig tisztában voltak azzal, hogy magatartásuk törvényszegő.

A képcsöveket összefogó két kartellben összesen hét multinacionális vállalat volt érintett, ezek közül a Chunghwa, a Philips, az LG és a Samsung SDI mindkét kartellben részt vett, a Panasonic, a Toshiba, az MTPD (ma már a Panasonic tulajdona) és a Technicolor csak a tévés képcsöveket érintő kartellben volt érintett. Az eljárásban a Chunghwát leszámítva mindegyik céget pénzbírsággal sújtották, a legnagyobb összeget a Philipsnek kell fizetnie.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény