FőoldalÜzletÚj elnök az NJSZT élén
2012. december 11., kedd ::

Új elnök az NJSZT élén

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság december 6-án tartotta tisztújító közgyűlését, amelyen Dr. Friedler Ferenc egyetemi tanárt, a Pannon Egyetem rektorát választotta elnökévé

A társaság az infokommunikációs szakma aktuális kérdéseinek professzionális hazai és nemzetközi képviselője, az informatika tudományának és alkalmazásainak meghatározó szakmai szervezete. Az új elnök célja, hogy az előző elnök, Dr. Péceli Gábor példaértékű munkáját folytatva támogassa az informatikai oktatási, tehetséggondozási, valamint kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenységet, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A szervezet az információs társadalom előnyeinek elkötelezett közvetítőjeként a digitális esélyegyenlőség programok kezdeményezője és irányítója, az infokommunikációs támogatási lehetőségek kidolgozásában is aktív szerepet vállal. Emellett a múlt értékeinek őrzésében is kiemelkedő szerepet lát el az Informatika Történeti Gyűjtemény gondozásával.
A társaság célja, hogy intézményektől független szakmai fórumként segítse hazánkban, illetve a magyar nyelvterületeken az informatika alkalmazását, fejlesztését, az eredmények elterjesztését. Az elismert szakmai szervezet lehetőséget biztosít az informatikai szakemberek számára tapasztalatcserére, véleményük és érdekeik érvényesítésére. Kiemelt feladatként kezelik az informatikai kultúra terjesztését, oktatását, a szakma presztízsének, színvonalának és etikájának megőrzését, emelését. Ennek érdekében számos rendezvényt szerveznek, támogatási programokat működtetnek.

Friedler Ferenc, elnök
Friedler Ferenc 1953-ban született Veszprémben. Okleveles matematikus diplomát a József Attila Tudományegyetemen 1977-ben, kandidátusi fokozatot 1990-ben, tudományok doktora fokozatot pedig 1995-ben szerzett. Jelenleg a Pannon Egyetem rektora. Oktatási, kutatási, és oktatásszervezési tevékenysége a műszaki informatikához kapcsolódik. Vezetésével jött létre a Veszprémi Egyetemen a Számítástudomány Alkalmazása Tanszék (1995), az Informatikai Tudományok Doktori Iskola (2000), a Műszaki Informatikai Kar (2003). Elkötelezett támogatója a matematikai tehetséggondozás ügyének. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola megalapításának egyik kezdeményezője és szponzora. Szakmai közéleti tevékenysége szerteágazó. Két ciklusban elnöke volt az MTA Informatikai Bizottságának. Hat évig a VEAB alelnöke. Nemzetközi tudományos konferenciasorozatok egyik alapítója. Munkásságát több rangos kitüntetés fémjelzi, így például a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2003), Kalmár László-díj (2003), Neumann János-díj (2007), Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj (2008), Gábor Dénes-díj (2008), és Széchenyi-díj (2010).

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény