FőoldalÜzletMagyar résztvevő a Sixtus-kápolna LED-es megvilágító rendszerének fejlesztésében
2012. november 28., szerda ::

Magyar résztvevő a Sixtus-kápolna LED-es megvilágító rendszerének fejlesztésében

A LED 4 ART (Minőségi és energiatakarékos LED-világítás a művészet számára) nevű projekt keretében hat közreműködő intézmény – köztük a Pannon Egyetem – újítja fel a Vatikánban található Sixtus-kápolna világítását

A Népszabadság híre szerint az eddigi nagy fogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett LED-ek segítségével oldják meg a világítást.

Múzeumok világításánál a két legfontosabb szempont a művészeti alkotásokban kárt nem tevő világítás választása és olyan színképű világítás használata, mely a színes képeket eredeti színpompájukban mutatja. Az e feladatoknak eleget tevő világításhoz szükséges LED-ek megválasztása a színtan és az emberi színes látás alapos ismeretét tételezi fel. Hazánkban a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium rendelkezik ilyen ismeretekkel. Ezért esett a választás a Pannon Egyetemre, hogy egy konzorcium tagjaként a LED-színképek kiválasztását segítse.

A fényforrások színhűsége a hétköznapi életben is fontos – a Pannon Egyetem ezen a téren is úttörő munkát végez. Angol, belga és kanadai kollégák közreműködésével a közelmúltban tett nemzetközi javaslatot a fényforrások színhűségének korrekt leírására. E munkát fejlesztik tovább múzeumi tárgyak színhűségének megóvásához szükséges metodika kidolgozásával. A Sixtus-kápolna megvilágításához kiválasztott fényforrás alapján a hazai múzeumokban is meghonosodhat majd az energiahatékony, a festményekben kárt nem tevő, de a látványt eredeti pompájában visszaadó mesterséges világítás.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény