FőoldalÜzletNIWeek 2012: igazi, négynapos rodeo
2012. szeptember 11., kedd ::

NIWeek 2012: igazi, négynapos rodeo

A National Instruments idén is augusztus elején tartotta meg négynapos konferenciáját a texasi Austinban, amelyen bemutatott új fejlesztésű termékeinek segítségével ténylegesen, a rendezvény címének - "NI Redefines Instrumentation" - megfelelően újradefiniálhatjuk a műszerezést. A világ minden tájáról összesereglett 3400 résztvevő mint rodeóbikán a cowboy kapkodta a fejét a 275 előadáson bemutatott termékújdonság és fejlesztési tapasztalat ismertetését követően. Kétségkívül a legnagyobb horderejű bejelentés az NI PXIe-5644R RF Vector Signal Transceiver (VST - Vektorjel analizátor-generátor) volt, amelynek segítségével mérőrendszerünket a szoftveres eszköztervezés fejlődésének köszönhetően még közelebb tudjuk helyezni a mérendő paraméterekhez

Hétfőn reggel rögtön megkezdődtek a konferencia szakmai előadásai, amelyeken a résztvevők az új fejlesztésű termékekről, termékfejlesztési irányvonalakról tájékozódhattak.

Az újságírókat Francis Griffiths, a vállalat európai kereskedelmi és marketingalelnöke tájékoztatta a cég pénzügyi eredményeiről és jövőbeni terveiről. Működött az a stratégiájuk, miszerint az NI a válság esetén a vállalatok által gyakran alkalmazott emberi erőforrás-leépítés helyett az eladások növekedésére koncentrált, így próbálván kinőni a válságot. A fejlesztésekre tavaly 200 millió dollárt fordítottak, így biztosított a technológiai előnyük a versenytársaikkal szemben, és a 2011-es év 16%-os növekedése után idén az első negyedévben 6, a másodikban további 1%-ot produkáltak. Kiemelte, hogy az NI számára továbbra is fontos munkavállalóinak megelégedettsége, ezért is volt nagy öröm a cég vezetése számára, hogy idén 6. helyezést értek el az európai multinacionális cégek között a Great Place to Work Intézet felmérésén a "Legjobb Munkaadó" kategóriában.

Délután megnyílt a konferenciát kísérő kiállítás is, ahol az NI 118 partnere mutatta be saját fejlesztésű eszközeit.
Kedden még nagyobb sebességre kapcsoltak a szervezők, egymást érték az izgalmasabbnál izgalmasabb termékbemutatók és az azok felhasználását segítő, ötletadó látnivalók, panelbeszélgetések.

A rendezvényt Dr. James Truchard (Dr. T.), a National Instruments alapítója és elnök-vezérigazgatója nyitotta meg "Rendszertervezés a 21. században" című előadásával. Bemutatta az eszközök fejlődését a kezdetektől a virtuális műszerezésig. Kitért a grafikus rendszertervezés egyre nyilvánvalóbb előnyeire, hiszen ennek segítségével, eszközeink egyre jobb kihasználásával ténylegesen valós időben mérhetünk. A mind bonyolultabb feladatokat ellátni képes késztermékek tervezése egyre nehezebb feladat elé állítja a mérnököket. Ezek megoldásában van segítségükre az NI a mottóval: "Nem akarunk dönteni, csak mérni.""A cég a fejlesztőknek a lehetőséget kívánja megadni ahhoz, hogy termékeik fejlesztése során minden támogatást megkapjanak a hibamentes késztermék mielőbbi piacra jutásához."
A LabVIEW 2012-es verzióját David Fuller, az NI szoftverkutatás-fejlesztési alelnöke mutatta be a nagyközönségnek. "Az NI célja, hogy a rendszertervező mérnököknek fejlesztéseikhez elérhető legyen a legjobb eszköz, hiszen a LabVIEW a grafikus rendszertervezés szíve. A LabVIEW demokratikussá tette a rendszertervezést, mert a gyerekek LEGO játékrobotjától a nagyfiúk játékáig, a nagy hadronütköztetőig minden szerepben helytállt. Az új verzióval fejlesztőinek célja a program mind professzionálisabbá tétele és az általa elérhető termelékenységnövelés volt." Sablonok és példaalkalmazások sokasága jellemzi az új verziót, segítségükkel még gyorsabban tudunk új alkalmazást létrehozni. A programhibák bejelentésére tavaly elindított projekt nagy segítség volt az NI-nak az új verzió fejlesztése során: elsőként azokkal problémákkal foglalkoztak, amelyekkel kapcsolatban sok bejelentés érkezett és haladtak azok felé, amelyekkel kapcsolatban kevesebb, így ezek a párhuzamosan fejlesztett új verzióban már nem merülhetnek fel. A felhasználói megelégedést javító projekttel a felhasználók véleménye alapján kívánják a jövőben tovább javítani a LabVIEW-t. Az új mobil app segítségével most már iPad-en is használhatjuk a programot, a saját ütemezésű online-tréningek segítségével pedig a tanulás ütemét is a saját igényeinkhez igazíthatjuk. Új eszközök születtek a nagy teljesítményű elemzések és a fejlett képfeldolgozás érdekében.
Stephanie Breyer kutatásfejlesztési igazgató mutatta be a CompactDAQ moduláris adatgyűjtő platform új eszközeit. A cDAQ az NI egyik legsikeresebb platformja, fejlesztőik folyamatosan dolgoznak az új eszközök tervezésén, most az új, négyhelyes ethernetkeret, a keretek közötti időzítést-szinkronizálást megvalósító modul és a cég új, önálló cDAQ terméke került bemutatásra.

Az önálló cDAQ mérőrendszer munka közbenAz új, önálló eszközzel a teljes alkalmazás a kereten belül, beágyazott alkalmazásként kerülhet felhasználásra. A beépített Intel i7-es kétmagos processzor képes a Windows Embedded, vagy más, valós idejű operációs rendszer futtatására. Nyolc slotba választhatunk a több mint 50 I/O modul közül a méréseinknek megfelelő eszközt. Elsősorban az autóipari kihívások felismerése keltette életre ezt az új eszközt, hiszen egy kocsi tesztelése során rengeteg paramétert kell egyszerre figyelni és a mért értékeket nagy pontossággal, megbízható módon tárolni, feldolgozni, továbbítani. Ennek az eszköznek és a kiegészítő moduloknak a segítségével, LabVIEW-val programozva a világ legrugalmasabb, legnagyobb teljesítményű, önálló beágyazott mérőrendszerét hozhatjuk létre.

A nap legjelentősebb bejelentése a VST bemutatása volt. Ez az eszköz egyesíti a vektorjel-generátort, a vektorjel-analizátort és a felhasználó által szabadon programozható Xilinx Virtex-6 LX195T FPGA-t egy PXI bővítőkártyán. Az elsődlegesen szoftveren keresztüli használatra tervezett eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy az egy célra tervezett mérőrendszert szoftveres úton úgy át lehet programozni egy teljesen más feladat ellátására, hogy nem maradnak meg drága berendezések. A VST és a rengeteg kiegészítő modul módot ad arra, hogy a mérőrendszer mérési sebessége messze meghaladja a versenytársak eszközei által produkált sebességet. A kétcsatornás, 16 bites AD/DA konverterek 120 megaminta/s-os mintavétellel dogoznak, az FPGA fő órajelével szinkronban. Memóriából két 256 MiB-os területű DRAM - 2,1 GiB/s-os sebességgel - és 2 MiB SRAM - 40 MiB/s olvasási, 36 MiB/s írási idővel - áll a fejlesztők rendelkezésére. Kisebb, mint 60 W teljesítményfelvételével kevesebb hőt termel, ezért kevesebb hőkompenzációt kell alkalmazni a pontos méréshez. A nyílt forráskódú drájverek továbbfejleszthetők, LabVIEW-ban is programozhatók.
"26 évvel ezelőtt a LabVIEW grafikus fejlesztői környezettel forradalmasítottuk a műszertechnikát, idén ugyanezt megtesszük a vektorjel analizátor-generátor segítségével - mondta Dr. T. - Cégünk alapításakor olyan méréstechnikát álmodtunk meg, amelyben a központi szerepet a szoftver tölti be, és most tanúi lehetünk annak, ahogy az NI LabVIEW forradalmasítja az RF-fejlesztés és -tesztelés témakörét."

Mérési eredmények összehasonlításaAz új vektorjel analizátor-generátor tökéletes megoldás a legújabb vezeték nélküli és mobil hálózati szabványok tesztelésére, mint például a 802.11ac, vagy az LTE. Ezt példázza a Qualcomm Atheros, ahol a cég a 802.11.ac-re fejlesztett eszközeinek tesztelésére nem talált a piacon igazán megfelelő eszközöket. "A Qualcomm Atheros-nál az RF-teszt folyamataink hatékonyabbá tételéhez döntő fontosságú a műszererezés rugalmassága és a mérések lehető legalacsonyabb szintű, egyedi konfigurálása. Elégedettek vagyunk azzal a teljesítménynövekedéssel, amelyet az új NI eszközzel történő tesztelés során tapasztaltunk - mondta Doug Johnson, a Qualcomm Atheros mérnök-igazgatója. - Az NI PXIe-5644R szabadságot és rugalmasságot nyújt számunkra azokban a módszerekben, amelyekkel a 802.11ac megoldásainkat fejlesztjük, emellett az eszköz jelentősen megnövelte tesztkapacitásunkat is. Felgyorsította a karakterisztikák felvételét, ehhez a régebbi eszközeink túl lassúak voltak."
A VST-ről hallhattuk a vezetőség véleményét is a központi előadások után rendezett sajtóbeszélgetésen. Erik Starkloff alelnök szerint ezzel az új eszközzel valósulhat meg igazán a szoftverdefiniált mérőeszköz a mérnökök kezében, hiszen rugalmassága miatt minden újraírható benne. Dr. T. szerint az FPGA minden előnyét ki lehet használni valós időben: ez az első eszköz, amelyik teljesen kihasználhatja a LabVIEW képességeit is, és a vezeték nélküli rendszerek tesztelésének minden kihívására meg tud felelni.
Szerdán Jeff Kodosky, az NI társalapítója és a LabVIEW grafikus rendszertervező szoftver megalkotója a LabVIEW alapelveiről tartott előadást. A grafikus rendszertervezés nagy segítség napjaink eszközeinek tervezés során. Grafikus elemek használatával könnyebb programozni, de maga a háttérprogram bonyolultsága egyre növekszik, és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően mindig meg fog felelni a kihívásoknak.
A nap további részében az NI eszközök segítségével megvalósult érdekes és társadalmilag fontos projektekről szóló előadások következtek, ahol a rendszerek tervezői ismertették rendszereik felépítését. Itt hallhattunk a fukushimai földrengést és szökőárat követő katasztrófa áldozatait segítő rendszerről, amely a japán mérnököknek és az NI szakembereinek köszönhetően folyamatosan, a tömegközlekedési járművekre szerelve monitorozza a radioaktív sugárzást, így pontos térkép készülhetett a fertőzött lakott területekről és a fertőzés nagyságáról.

Egy további NI-nak köszönhető kezdeményezést a PlanetNI-t Sir Robert Swan sarkkutató mutatta be a nagyközönségnek. Az NI támogatásával a fejlődő országok azon kis- és közepes vállalkozásait támogatják tanácsokkal, eszközökkel, amelyek megújuló energia használatát támogatják, vagy segítségükkel olyan eszközök készülnek, amelyek a szegény régiók mindennapi életminőségét javítják. A program segítségével 16 országban kb. 15 ezer mérnök tanulhat LabVIEW-t; az eddig elért eredményeket a cég öt példán keresztül mutatta be délután egy előadás keretében. A fejlődő világ minden tájáról érkeztek a cégek, amelyek a PlanetNI segítségével fejlesztettek ki közösségük számára fontos eszközöket. A mexikói csapat egy, a mezőgazdaságban hasznos "smart park" rendszerrel került be a bemutatott vállalkozások körébe, de érkezett cég Indiából, ahonnan megújuló energiaforrások felhasználásának segítésére kaptak eszközöket az NI-tól, és jöttek Pakisztánból is, ahol az egyik cég, amelyik megnyerte az NI által 2010-ben meghirdetett aknakeresőrobot-versenyt, beszámolt új fejlesztéseiről. A másik pakisztáni cég egy napelemes orvosi labor kifejlesztésén munkálkodik, amelynek a fel nem használt villamos energiáját egy víztisztító berendezés működtetésére használják. Afrikát egy ghánai cég képviselte, amely egy hálózati feszültségi lágy kapcsoló fejlesztéséhez és kivitelezéséhez használt NI eszközöket.
Csütörtökön, az utolsó napon egyetemi csapatok mutatták be érdekes projektjeiket. Elsőként a Leedsi Egyetem csapata kapott lehetőséget a stroke-os betegek rehabilitációját segítő Microsoft Kinect-et használó, a beteg mozgásának pontos lekövetésére és elemzésére képes rendszerük bemutatására. Utánuk a Manchesteri Egyetem következett, itt hidat próbálnak verni a tanítás és a fejlesztés közé úgy, hogy az ipar által támogatott, projektalapú oktatást vezettek be, amelynek már látszanak az eredményei. Az NIWeek-re a Rolls-Royce-nak fejlesztett, a repülőgépmotorokban alkalmazott 3000 érzékelő 12 km-es kábelezését kiváltó, vezeték nélküli jelátvivő és -feldolgozó rendszerüket mutatták be.

Utolsóként a Bostoni Egyetem mutatkozott be, ahol szintén átalakították a mérnökképzést, és az eddig jobbára elméleti képzés helyett itt is projektközpontú, a gyakorlati felhasználói ismereteket előtérbe helyező rendszert vezettek be. A projektekben nemcsak a technikai részletekre kell ügyelniük, hanem a "termék" piacra jutási ideje is számít, és nagyon fontos a költséghatékonyság. Az idei konferencián a diákok egy, a nemzetközi robotvitorlás-versenyre készült projektjüket mutatták be. Itt a robotvitorlásnak emberi beavatkozás nélkül kell a feladatokat megoldania, és végigmennie a pályán.
Ezeken az előadásokon kívül is folyamatosan zajlottak az események, előadások. A konferencia minden centje megérte a résztvevőknek, hiszen az előadások minősége és mennyisége, a szekciók sokasága és érdekessége - párosulva a remek szervezéssel - garantálta mindenkinek, hogy megtalálja azokat az előadásokat, cégeket, akik segíthetik feladata megvalósításában. A folyosókon nem lehetett sétálgató embert látni, mindenki sietett a következő programjára, a résztvevők egymás között csak ebéd közben és az esti vacsorákon tudták az új ismereteiket megbeszélni egymással. Minden NI-alkalmazott mindenben segítőkészen állt a résztvevők rendelkezésére, kérdés megválaszolatlanul nem maradt. Remek konferencia volt, nehéz lesz jövőre augusztus 5-8-ig felülmúlni, de ismerve házigazdáinkat, nem rajtuk fog múlni az NIWeek 2013 sikere!

A National Instrument honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény