FőoldalÜzletRutronik a világítástechnikáért
2012. június 06., szerda ::

Rutronik a világítástechnikáért

A félvezetős világítástechnika a hagyományos fényforrások nagyreményű kiváltója, beleértve a ma széles körben használt csőformájú és kompakt fénycsöveket, kisülési lámpákat és az izzólámpák fémhalogén technológiával korszerűsített változatait. Az új technológia viszont számos új problémát vet fel, ezek megoldására szervezte a hazánkban is vezető alkatrészdisztribútor a technikai szemináriumot. A rendezvényt Del Medico Gábor, a Rutronik magyarországi irodavezetője nyitotta meg

A szemináriumot kis asztalkiállítás egészítette ki, a szünetben az érdeklődők közelről is megtekinthették az eszközöket.

Viorel Gligor az OSRAM képviseletében bemutatta a cég legújabb fejlesztéseit. A piacon ma kapható LED-ek egy része a hagyományos PLCC tokozásban készül, és a világítótestekben sokat kell elhelyezni belőlük. Előnyük a könnyebben kézben tartható hűtés, szemben a nagyteljesítményű LED-arrey-kkel, amelyek egyszerűen szerelhetők, de hűtésük nagyobb felkészültséget igényel. Az Osram - több más világmárkához hasonlóan - kifejlesztette az 1 W körüli típusokat, amelyek jó középutat és várhatóan növekvő piacot ígérnek.

A LED-ek áramköri meghajtására a félvezetőeszköz gyárak hatalmas kínálattal sietnek a konstruktőrök segítségére. Az Infineon kínálatából kaptunk bemutatót Cibi Szabolcs és Philipp Gabriel előadásából AC/DC, DC/DC és autóipari felhasználásra.

A LED-es világítóeszközök felhasználóinak jó része nem kíván meghajtó elektronikát fejleszteni, gyártani, szívesebben venne készet. Néhány neves gyártó siet a felhasználók segítségére ipari kivitelű, megfelelő jóváhagyásokkal rendelkező precíziós kapcsolóüzemű áramforrásokkal. Egyikük a Recom, amely kimagasló technológiával gyárt ilyen modulokat, amelyek kitűnnek nagy megbízhatóságukkal.

Végül, de nem utolsó sorban előadást hallottunk a svájci Preci-dip cég csatlakozóiról. Köztudott, hogy minden konstrukció annyit ér, amennyit a leggyengébb láncszeme. A legprecízebb LED-lámpa is megbukhat a piacon, ha csatlakozója bizonytalan, oxidáció vet véget életének stb. A Preci-dipnél ez ki van zárva, 25 μm aranyozás, precíziós gyártás gondoskodik arról, hogy vetekedjen a félvezetőeszköz élettartamával.

A szakemberek megelégedéssel térhettek haza a rendezvényről, ismét sokat tanulhattunk erről a technológiáról.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény