FőoldalÜzletZöld Növekedés - Smart Economy
2012. május 30., szerda ::

Zöld Növekedés - Smart Economy

A Radisson szálló adott otthont a CoSignum által szervezett konferenciának, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Környezetügyi Intézet és a Magyar Közgazdasági Társaság aktív közreműködésével kialakított program töltött meg hasznos tartalommal

Régóta beszélünk a Zöld Gazdaságról, az energiatakarékos, környezetkímélő iparról, most itt a számadás ideje, mit valósítottunk meg a tervekből, milyen feladatok állnak előttünk.
A délelőtti plenáris ülést délutáni vezetői kerekasztal beszélgetések egészítették ki.

A CoSignum indította el a SMART ECONOMY Hungary programot, amelyhez állami és önkormányzati szervek, szakmai és civil szervezetek, hazai és nemzetközi nagyvállalatok, kkv-k nyújtanak közreműködő támogatást. A rendezvényen részt vett a Magyarországi Elektronikai Társaság is, az ELEKTRONET közreműködésével.
A keretprogram párhuzamos paneljei között szerepel a Smart Economy - Health&Care, a Smart Economy - Transport&Infrastructure, illetve a Smart Economy - Central&Local Administration.
A beruházást kímélő, működési és üzemi kiadást csökkentő, fenntartható smart economy a gazdasági fejlődés egyik kulcseleme. Az okos gazdaság fejlődési kényszerpálya, társadalmi elvárás és üzleti lehetőség. Érvényesülni ott tud, ahol a gyarapodása pénzügyi, jogi, műszaki, társadalmi és ökológiai szempontok szinergiájára épül.
Támogatójogi szabályozás, vonzó pénzügyi konstrukciók, valamint átlátható, energiahatékony, költségtakarékos és környezetbarát megoldások egyszerre és összhangban hoznak e téren valós eredményeket.
Az irányadó fejlett államok, illetve szervezetek (EU, OECD, ENSZ) a folyamatot támogató gazdasági szabályozást, az innovatív technológiai megoldásokat és üzleti folyamatokat tekintik a megvalósítás alapvető eszközének.
A smart economy a fejlett világ országaiban központi helyet foglal el. Magyarországon is indokolt, hogy az állam, a tudomány és a gazdaság képviselői számba vegyék a szükséges intézkedéseket és megfelelő programokat dolgozzanak ki. A globális válság kényszere külön is ösztönzi a nemzetközi konszenzusra épülő hazai gazdaság-környezet- és üzletfejlesztési célok összehangoltabb megvalósítását.

SMARTECONOMY - GREEN GROWTH
Kellő módon ösztönző szabályozási környezetben fejlődő zöld gazdaság hatásosan növelheti a hazai és multinacionális nagyvállalatok, a kkv-k növekedési kilátásait, versenyképességét és munkahelyteremtő képességét is. Mindamellett a zöld növekedés segíti a központi és helyi igazgatás öko- és költséghatékony működését, illetve az egyetemes és közösségi (így közlekedési, hulladék-gazdálkodási, viziközmű, energia-, hírközlési) szolgáltatások minőségi fejlesztését.
Az OECD 2011-ben elfogadta a Zöld Növekedés Stratégiát, amely a 2012 márciusi, miniszteri szinten megerősített formájában, célokat, indikátorokat és megvalósítási eszközöket fogalmaz meg. Az ENSZ Rio+20 csúcstalálkozója (Rio, 2012. június 20-22.) globális szinten állítja középpontba a kérdéskört.
Az Európai Unió - a Rio+20-ra készülve - kiemelt fontosságúnak tartja a zöld növekedés kérdését, az állam és a gazdaság együttműködését. Ösztönzi az ökoinnovációt, a támogató szabályozói környezetet, helyi szinten pedig a zöldebb, befogadóbb szellemű és versenyképesebb települések kialakítását. Az EU Régiók Bizottsága szerint olyan útitervre van szükség a helyi zöld gazdaság tekintetében, amely elismeri a helyi önkormányzatok kulcsszerepét, valamint a decentralizált fejlesztési együttműködést.
Számos országban (pl. Dánia, Dél-Korea, Nagy-Britannia, Németország, Svájc) helyezik 2012-ben középpontba az állam és a gazdaság párbeszédét. Magyarországon a Smart Economy Hungary program keretében kap figyelmet a Zöld Növekedés, kormányzati és helyi szervek, illetve gazdálkodó és szakmai szervezetek közreműködésével.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény