FőoldalÜzletÁtadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat
2012. március 08., csütörtök ::

Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat

Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ismerhettük meg az ország első energiatudatos vállalatait az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnöksége alatt, a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek és mentor vállalatok összefogásával, a vállalkozások energiatudatosságának elősegítése érdekében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján

A Virtuális Erőmű Program továbbra is várja az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatokat, és mostantól az intézményeket is: az eddigi tapasztalat alapján az Energiatudatos Vállalat cím birtokosai évente akár egymillió forintot is megtakaríthatnak, egyszerű intézkedésekkel.

A Parlament Gobelin termében a pályázat 2011. október 12-ei meghirdetésétől eltelt időszak tapasztalatairól, a pályázat eredményeképpen létrejövő társadalmi és gazdasági haszonról számolt be Dr. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító és tiszteletbeli elnöke, Jávor Benedek, az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke, és Fürjes Balázs Zoltán, a Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója.
Fürjes úr megnyitójában a program egyéves eredményeit ismertette, melyek a vállalkozások energiatudatosságának növelése, energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerése, bemutatása és a tudás megosztása. A vállalkozások a program során három szintet teljesítve érhetik el az "Energiahatékony Mentor Vállalat" elismerést.
1. szint: A pályázat során az érdeklődő vállalatok tesztelhetik energiahatékonyságukat, elnyerhetik az "Energiatudatos Vállalat" címet, amennyiben elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. A Virtuális Erőmű Programhoz csatlakozó első hazai vállalkozások adatai azt mutatják, hogy az Energiatudatos Vállalat cím birtokosai évente közel egymillió forintot takaríthatnak meg energiahatékonyságot növelő egyszerű intézkedésekkel. A tapasztalatok szerint azon hazai vállalkozások, amelyek az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázaton elnyerték az Energiatudatos Vállalat címet a Program keretében tett vállalásaik nyomán átlagosan, évi 4,3%-kal csökkenthetik energiaköltségeiket. Ez a közel 5%-os energiahatékonyság javulás konkrét beruházások nélkül is elérhető: már azzal is komoly eredményeket lehet elérni, ha a vállalati stratégia fókuszba helyezi az energiahatékonyságot, a céges kultúra és a mindennapok részévé teszik azt, valamint ehhez megfelelő erőforrásokat is társítanak, költségmegosztást és nyomon követést alkalmaznak.

2. szint: "Energiahatékony Vállalat" lehet az a vállalkozás, amely már konkrét megtakarításokat tud bemutatni, és bevált gyakorlatát másokkal is megosztja. Itt már technológiai beruházásokra is szükség van a vállalkozások részéről, hiszen az egyszerű, 'mindennapi' takarékossági döntéseket már az előző szinten meghozták. A megtakarításokat az egy éve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen meghirdetett Virtuális Erőmű Program gyűjti össze olyan formában, hogy az állam el tudjon számolni nemzetközi energiahatékonysági kötelezettségvállalásával.

3. szint: A Program gyors elterjesztésében és a szemléletváltás elősegítésében az "Energiahatékony Mentor Vállalat"-ok ügyfél és beszállítói körük bevonásával aktívan vesznek részt, termék-akciókkal, tapasztalatuk, tudásuk átadásával segítik a többi résztvevőt.

A Virtuális Erőmű Programhoz csatlakozni kívánó vállalkozások először egy önértékelő kérdőívet töltenek ki. A vállalkozások energiahatékonyságában rejlő potenciál a teljes magyarországi energia megtakarítási lehetőségek egyharmada. Ha Magyarország valamennyi - egy átlagos háztartásnál öthatszor többet fogyasztó - vállalkozása Energiatudatos Vállalatként valóban tenne az energiaracionalizálás érdekében, az éves szinten akár több tízmilliárd forint megtakarítást jelentene a hazai energiaköltségekből. Ez a Virtuális Erőmű Program célja is, amely hazánkban elsőként tűzte zászlajára, hogy a csatlakozó vállalkozásokkal együttműködve egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást gyűjt össze 2020-ig.

A program első díjkiosztóján majd félszáz vállalat kapta meg a Pályázat adott díjkategóriájának megfelelő tanúsítványt. Az "Energiatudatos Vállalat" címmel díjazottak nagyobb része a kis- és középvállalati szektorból került ki, amely egybevág a program eredeti törekvésével: az energiahatékonyság jelentőségének megismertetése a KKV vállalatok körében.

Az "Energiahatékony Vállalat" címre pályázók elsősorban a nagyvállalati körből kerülnek ki, az idei díjazott az AUDI Hungária Motor Kft. volt. A díjat a cég részéről Bencsó Csaba vette át.

vep-pcAz "Energiahatékony Mentor Vállalat"-ok közül pedig PHOENIX Contact Kft. kapott díjat, melyet Pálos Gábor ügyvezető igazgató vett át.

A pályázat folyamatosan nyitva áll az érdeklődő vállalatok számára, az audit és az ahhoz kapcsolódó tanácsadás hosszú távú energiahatékonyságra serkenti a programban részt vevő szereplőket.
A VEP a megnövekedett igény okán várja további tanácsadó cégek jelentkezését, akkreditált tanácsadói feladatok ellátására.

A díjátadón bejelentésre került, hogy a jelenleg vállalatok számára meghirdetett pályázat tovább bővül, és meghirdetésre kerülnek az Energiatudatos és Energiahatékony Intézmény kategóriák, valamint egyedi díjak magánszemélyek részére:

  • Az év energetikai tanácsadója
  • Az év megújuló energetikai fejlesztője
  • Az év energetikusa/energiamenedzsere
  • Az év fiatal energetikai szakértője

Az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatról részletes tájékoztatás olvasható a www.virtualiseromu.hu honlapon, ahol várjuk a pályázaton részt venni szándékozó vállalkozások regisztrációját.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény