FőoldalÜzletGyártás Csarodán
2012. február 13., hétfő ::

Gyártás Csarodán

Kisközség az ukrán határ mellett. Hátrányos helyzetű térség: ugyan ki gondolná, hogy dinamikusan fejlődő elektronikai high-tech üzem működik benne? Amikor szakmai körökben kkv-kről beszélünk, szinte természetesnek vesszük, ha tulajdonosként egy tehetős "nyugati" cég áll mögötte, és az olcsóbb munkaerő reményében ide hozza a manuális élőmunkát, gépet pedig csak azért, mert a kellő minőséget is biztosítani kell. Vannak azonban kivételek!

Bán László cégtulajdonos ügyvezető 2007-ben alapította a céget családi vállalkozásként, elsődleges célként szervizcélokra. Régen túl vagyunk már a hajdani rádió- és tévéjavító műszerésztevékenységén, amikor a műszerész csavarhúzóval, forrasztópákával és kézi­műszerrel felszerelve járta az ügyfeleket többnyire a lakáson, és táskájában néhány cserére szánt elektroncső, ellenállás, kondenzátor lapult. A korszerű elektronikai készülékek javításához komoly műszerek, felszerelés kell, akár még röntgengép is. Ezt felismerte a Bán Manufacturing Support Kft., és az első újramunkáló gépei mellett ma már komplett SMT gyártósort telepített csarodai műhelycsarnokába. Ezzel lehetővé vált multinacionális bérgyártók (Jabil, Flextronics) beszállítójává válni, de széles kapcsolatai vannak OEM-gyártókkal is (pl. Nokia).
A cég a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett dolgozói megtartására és folyamatos képzésre, valamint a javítási tevékenységhez szükséges minél magasabb szintű gépesítésre. A vállalkozásba folyamatosan visszaforgatott eredmények lehetővé tették, hogy a javítás mellett egy új üzletág is megalakuljon SMT-gyártással, illetve kézi beültetéssel és összeszereléssel. Ez bizony kisebb vagyont takar: honnan volt rá fedezete? Okos gazdálkodása révén nőtt a saját erő, amit kiegészítettek pályázati pénzzel. 2010-es nettó árbevételük 1,3 Mrd Ft volt. Épületeket, berendezéseket tudtak beruházni európai uniós és magyar állami támogatással, a GOP-2.1.1-09/A/2 Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése pályázat keretében. Mostanra kezdi a próbaüzemet a zöldmezős beruházás keretében kialakított 1200 m2-es üzemcsarnok.
Az első SMT gépsoruk még nem in-line, de terveik közt szerepel automatizálása.

A gépeket az InterElectronic cég szállította és üzemelte be:

  • Stencilnyomtató: DDM Novastar gyártmányú, típ. SPR-40
  • Beültetőgép: DDM Novastar gyártmányú, típ. LS-60V
  • Reflow-kemence: V-Soltes gyártmányú, SF-720LF
A Bán Manufacturing Support Kft. csarodai üzemében jelenleg 74 főt foglalkoztat, 4 mérnök vezetésével. Ezt a létszámot még ebben az évben legalább 120 főre szeretnék emelni, és önálló fejlesztéssel, önálló termékekkel is piacra lépni. Terveik közt szerepel LED-es világítóeszközök gyártása, valamint - igazi kuriózumként - saját fejlesztésű mobiltelefon gyártása, amelynek jelenleg jóváhagyatása folyik. Ehhez persze a céget tovább kell növelni. Már épül az új, 1400 m2-es üzemcsarnok, Beregszászon pedig 7 fő mérnök irányításával üzemel egy felvásárolt műanyagüzem, 120 fős munkáslétszámmal. Az impozáns látványtervet a kép mutatja.
Remélhetőleg még hallunk (és írunk) a leendő magyar multi embrionális fejlődéséről! (Mert a külföldiek is valahogy így kezdték...)

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény