FőoldalÜzletÚj vezérigazgató a Hewlett-Packard élén
2011. szeptember 27., kedd ::

Új vezérigazgató a Hewlett-Packard élén

2011. szeptember 23-án a HP igazgatótanácsa menesztette Léo Apothekert, helyére pedig az eBay egykori vezetőjét, Margaret Whitmant nevezte ki. A cég elnöke Ray Lane lett

A menesztett menedzser a zűrös ügyei miatt távozó Mark Hurd helyére került tavaly novemberben, azaz még egy évet sem bírt ki mostani posztján. Ez Apotheker korábbi munkahelyét idézi, hiszen a német SAP-nál sem sikerült egy teljes esztendőt kitöltenie az egyszemélyes vezérigazgatói szerepkörben.

Apotheker szemére azt vetették, hogy sokáig nem állt elő világos stratégiai iránnyal, és amikor néhány hete végre konkrétumokkal szolgált, azok meglehetősen drasztikus lépések formájában mutatkoztak meg. A nagy reményekkel indított, de katasztrofálisan szereplő TouchPad táblagép gyártását leállították, ezzel együtt kukába került a webOS operációs rendszer is, továbbá bejelentették a vállalat PC-gyártó üzletágának leválasztását. Ehhez társult még a brit Autonomy szoftvercég több mint 10 milliárd dolláros felvásárlása is. A HP részvényeinek árfolyama a felére zuhant, a cégen belül tapasztalható morál pedig a tengerentúli források szerint sosem volt ilyen alacsonyan. Maga az igazgatótanács is komoly bizalmi deficitet szedett össze az elmúlt hónapok során, így a befektetőknek nem feltétlenül lesz elég, hogy megszabadultak Apothekertől. Amire szükség van most, az egy gyorsan és határozottan felvázolt stratégiai irány, amely nem feltétlenül tér majd el sokban az Apotheker által néhány hete bejelentettektől, ám sok apró módosítással (például a PC-s üzletág átgondoltabb leépítésével) talán egyszerre lehet visszaszerezni a befektetők bizalmát és megnyugtatni a sokáig kérdőjelek között hagyott ügyfélkört.

Az utód, Meg Whitman már nyolc hónapja a HP igazgatótanácsának tagja, aki az előző munkahelyén, az eBay élén töltött évtized alatt felemás eredményeket ért el. A kaliforniai kormányzói széket sikertelenül megostromló üzletasszony nem tett le további politikai karrierjéről sem. Nyilatkozatában sem feledte kihangsúlyozni, hogy ami jó a HP-nak, az jó Kaliforniának is, hiszen az informatikai óriás központja Palo Altóban van.

Az új elnök, Lane korábban az Oracle elnökeként dolgozott, ahonnan a pletykák szerint maga a cég irányítója, Larry Ellison fúrta ki.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény