FőoldalÜzletLeválaszthatja a számítógépgyártó üzletágát a HP
2011. augusztus 23., kedd ::

Leválaszthatja a számítógépgyártó üzletágát a HP

A Hewlett-Packard a személyi számítógépeket gyártó üzletág külön cégbe szervezését fontolgatja, hogy jövedelmezőbb tevékenységekre koncentrálhasson. Az amerikai cég a múlt hét végén megerősítette a piaci értesüléseket, amelyek szerint radikális váltásra készül

Közölte, hogy leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, s 12-18 hónapon belül külön cégbe szervezhetik ki a PC-gyártást. A jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, s ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztő céget.

A HP az utóbbi évtizedben - a Compaq felvásárlásra révén - az első számú PC-gyártó volt. Elsőségét az idei második negyedévben is megőrizte, világpiaci részesedése 18 százalékos volt. A hagyományos számítógépek gyártása azonban a többi üzletághoz képest szerény profitot termel, a legutóbbi, tavaly októberben véget ért üzleti évben a profitmarzs 5 százalék volt, szemben a szerverek, nyomtatók és egyéb informatikai eszközök, valamint a szolgáltatási üzletág 15 százalékos haszonkulcsával.

Ugyanakkor a Hewlett-Packard azt is közölte, hogy megállapodott az angol, információmenedzsmenttel foglalkozó Autonomy Corp.-pal annak átvételéről. A második legnagyobb európai szoftvercég vételára 10,3 milliárd dollár, ami az éves üzemi nyereség (EBITDA) értékének nem kevesebb mint huszonnégyszerese.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény