FőoldalÜzletMagyar részvétel a szuperkondenzátorok európai projektjében
2011. március 25., péntek ::

Magyar részvétel a szuperkondenzátorok európai projektjében

Az energiatárolás hatékonyságát növelő nanocsöves szuperkondenzátorok kifejlesztését tűzték ki célul a drezdai Fraunhofer IWS vezetésével nyolc európai ország intézetei és vállalkozásai. Közéjük tartozik az MTA Kémiai Kutatóközpontjának Nanokémiai és Katalízis Intézete is

Az Fp7-N2P kódjelű projekt 2008 júniusában kezdődött és 2012. november végén zárul. Brüsszel 7,4 millió euróval támogatja a projektet, amelyből mintegy 400 ezret kap a hazai intézet.

A programban a hazai intézet szén nanocsövek három dimenzióban rendezett rendszerét - úgynevezett nanocsőerdőt - használ a szuperkondenzátorok aktív anyagaként. A kitűnő műszaki paraméterekkel rendelkező eszközök kifejlesztésén túlmenően a projekt célja az európai gyártókapacitás megteremtése is, hiszen jelenleg ezeket csak észak-amerikai és távol-keleti cégek gyártják. A projektben fejlesztés alatt álló eszközök már most is lényegesen nagyobb teljesítménysűrűségűek, mint a kereskedelemben kapható társaik. Jelenleg optimalizálják ezeket, és egyeztetnek a lehetséges gyártókkal.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény