FőoldalÜzletA japán földrengés várható hatásai az elektronikai piacon
2011. március 18., péntek ::

A japán földrengés várható hatásai az elektronikai piacon

A földrengés és a szökőár következtében már most akadozik a termelés egy sor világcégnél, ami várhatóan magasabb alkatrész árakat generál. A drágulás akkor is bekövetkezhet, ha magában a gyártó kapacitásban nem keletkezett komolyabb kár, mert a közlekedési és energia-ellátási fennakadások hátráltathatják a termelést

Tokióban közlekedési problémák hátráltatják a cégeket. A Reuters beszámolója szerint a Sony 6 ezer fős központi irodaépületében a földrengés utáni szerdán csupán 120 ember dolgozott. A társaság közleménye szerint országszerte 7 üzemben és 2 kutató-fejlesztő telephelyen állt le a munka a katasztrófa miatt. A Sony szóvivője egyelőre megtippelni sem mert, mikor állhat vissza a gyártás a normális kerékvágásba. Jelenleg a cég több akkumulátorgyárában szünetel a termelés a fukusimai régióban.

Hasonló problémákkal néz szembe a Panasonic is. A Sanyo Electricet birtokló vállalat Tokió közelében kényszerült újratölthető akkumulátorokat készítő üzemei ideiglenes bezárására. Az elemzők szerint minimum három hónapig eltartó problémás időszak komoly ellátási gondokat okozhat például az okostelefonokban és táblagépekben használt processzorok esetében.

Többek között a Sony, a Hitachi és a Mitsubishi is kénytelen volt több üzemben felfüggeszteni a munkát az alapvető működéshez szükséges erőforrások (áram, víz stb.) hiánya, illetve a szárazföldi közlekedés nehézségei miatt.

A kijelzők piacán is szűkös lehet a kínálat a közeljövőben. A Hitachi például a Nintendo játékkonzolába és az LG telefonjaihoz szállít kijelzőket, ami most meghatározatlan ideig nagyon bizonytalanná vált. A Panasonicnál az LCD tévépanelek előállítása került veszélybe. A károkat enyhítendő, mindkét esetben megpróbálnak átcsoportosítással úrrá lenni a gondokon. A Hitachi tajvani partnere, az Chimei Innolux segítségét kéri, míg a kisebb károkat szenvedő Panasonic-üzemek kiesését egy másik, Japán kevésbé érintett részén lévő létesítményben igyekeznek csillapítani.

A mikroprocesszorokat gyártó üzemekben már a legkisebb földmozgásra is automatikusan leállnak a berendezések. A termelés tüzetes vizsgálatok és a laboratóriumi körülmények helyreállítása után indulhat meg újra, ez pedig hetekig, akár hónapokig is eltarthat még akkor is, ha nem keletkezett kár.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény