FőoldalÜzletÚj energiacímkét kapnak a háztartási gépek
2011. március 07., hétfő ::

Új energiacímkét kapnak a háztartási gépek

A boltokban kapható "fehér elektronika" több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, az eddig használatos címke már nem nyújt információt az egyes termékek energetikai szempontból történő megkülönböztetéséhez

Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat majd, és nem az egy használati ciklus - például mosógépeknél az egy mosási program - alatt felhasznált energia mennyiségéről. Nő a kategóriák, energiaosztályok száma, a mezőnyt így jobban szét lehet húzni.

Bővül a készülékek köre is, a hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek mellett a televíziókészülékeken és a borhűtőkön is lesz majd energiacímke. Az új címkét 2010 decemberében vezették be, egyelőre önkéntes alapon. Használatuk 2011 végétől lesz kötelező, 2012 tavaszától pedig nemcsak a készülékeken, hanem a reklámanyagokban is fel kell tüntetni majd az energiaosztályt. Mivel a korábban gyártott készülékeken még rajta lehet a régi címke, lesz néhány hónap, míg mindkét típussal találkozhatnak a vásárlók. Az idei év végétől azonban már nem hozhatják forgalomba új készülékeiket a régi címkékkel.

Megmaradnak a színes jelölések, továbbra is a piros a legkevésbé energiahatékony berendezések színe és a zöld a legtakarékosabb gépeké. Az egész EU-ban egységes címke a zajszintről is tartalmaz adatokat, és nyelvsemleges lesz, vagyis a feliratokat ábrák helyettesítik majd.

Az EU-ban jelenleg 188 millió régi, kevéssé energiahatékony háztartási gépet használnak. Magyarországon körülbelül 5-6 millió elektromos háztartási gép van a lakásokban. Ezek 40 százaléka több mint 10 éves és sok energiát fogyaszt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény