FőoldalÜzletNovemberben az elektronikai export húzta a magyar ipart
2011. január 14., péntek ::

Novemberben az elektronikai export húzta a magyar ipart

A KSH legfrissebb adatai szerint a magyarországi ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához mérten 2010 novemberében 15 százalékkal nőtt. Legnagyobb mértékben az elektronikai ipar teljesítménye bővült

Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el 2009 novemberének szintjét.

Az ipari export 2010 első tizenegy hónapjában 16, novemberben 21 százalékkal bővült 2009 azonos időszakához viszonyítva. Novemberben az exportértékesítés közel 60 százalékát a feldolgozóipar két alágazata adta. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kiugróan, 45 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alágazat, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele csak kismértékben, 6,1 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 3,0, a novemberi ennél nagyobb mértékben, 5,0 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest.

2010 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése kiugróan, 35 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 39, az új belföldi rendelések 16 százalékkal emelkedtek. Az új rendelések bővülése azonban nem volt elegendő a válság miatt lecsökkent rendelésállomány feltöltésére, így a november végi összes rendelésállomány gyakorlatilag az előző év szintjén maradt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény