FőoldalÜzletElektronikai cégeink a 2009. évi TOP 500-ban
2011. január 11., kedd ::

Elektronikai cégeink a 2009. évi TOP 500-ban

Már hagyományosnak mondható, hogy az ELEKTROnet az ő sajátságos szemszögéből tallózza a HVG 500 leg­nagyobb árbevételű cégét elemző anyagát

2009 igen nehéz gazdasági év volt - ez a ma­gyar gazdaság eredményein is meglátszik, és nagyon markánsan tükröződik az 500 legnagyobb cég eredményein is. Miközben a teljes magyar GDP 6,7%-kal csökkent, a listán lévő vállalkozások ár­bevétele 8,8%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. Még szomorúbb a kép, ha az árváltozásokat is figyelembe vesszük, ugyanis az árbevétel összvolumene úgy csökkent ezzel a 8,8%-kal, hogy közben az ipari termelői árak az exportrelációkban 7,4%-kal, a sokkal kisebb piacot jelentő hazai értékesítések esetében pedig 1,3%-kal nőttek. A megfelelő számítások elvégzése után kimondható, hogy a listában szereplő 211 iparvállalat reáliákban mért tényleges termeléscsökkenése közel járt a 15%-hoz!
Ennél az átlagnál is nagyobb volt a hagyományosan az első 3 helyen álló cégeknél (MOL, Nokia, Audi) a visszaesés. Az ő esetükben még a folyó áron számolt árbevétel-csökkenés is nagyobb volt, mint 15%! Ez a három vállalkozás "hozta össze" a táblázat cégei összesen 3600 milliárd forintos "mínuszának" 27%-át! Ez különböző okokkal magyarázható: míg a MOL esetében az olaj világpiaci árának őrült vágtája esett vissza (aminek mindnyájan csak örülhetünk), addig a Nokia és az Audi számainak alakulása az ágazatok válságának az eredménye. Keserű érdekesség a számunkra, hogy a hagyományosan a harmadik helyet elfoglaló Nokia most úgy kerülhetett az előkelő második helyre, hogy a forgalma csak 17%-kal csökkent az Audi 29%-ával szemben.
A táblázat elektronikai cégei között két újat (Cellkomp, Ganz Mérőgyár) találunk, ugyanakkor a nagy volumenű értékesítés-csökkenés miatt a tavalyiak közül nem látjuk viszont a Kuka Roboticsot, a Clariont, a SEWS-t, a Videoton Elektro-Plastot és a Sagemet. Ezeken túlmenően hatalmas visszaesést könyvelhetett el az FIH Europe, amely a 88.-ról a 295. helyre esett vissza, bevételei 75%-kal csökkentek. A 38. helyről a 321.-re került a San­mina, 90%-os árbevétel-visszaesés mellett, és 234-et csúszott hátra az Auto­motive Playback Modules. Van azonban néhány pozitív példa is: így pl. a Jabil 42 helyet ugrott előre, árbevételét 88%-kal fejelve meg, vagy a PCE Dragon, amely 74%-os bővülés mellett 37 helyet lépett előre stb.
A termelés visszaesése a dolgozói létszámot sem kímélte. A 10 legnagyobb leépítő között ott van a Flextronics (1676 főt épített le, ami -21%), FIH Europe (1670 fő, -83%), Sanmina-SCI (1463 fő, -57%), GE (1452 fő, -11%), Videoton Holding (1199 fő, -15%), Elcoteq (1050 fő, -30%), Nokia (441 fő, -7%). Ezzel szemben a Jabil 35%-kal, azaz 942 fővel növelte a dolgozói számát.
Egy érdekes adat a Samsung SDI-é. Miközben 7%-kal növelte árbevételét, exportja 66%-kal csökkent. Valószínű­síthető, hogy termékeit közvetlenül belföldön, a Samsung Electronicsnak adta el.
Néhány generális adat az elektronikai iparunkról, összehasonlítva az örök rivális, ugyanakkor fontos felvevőpiac, a járműipar számaival: az 500 cégből 29 volt elektronikai (42 járműipari), ugyanakkor az összárbevétel 13,4%-a került innen ki (jármű: 8,0%). A termékek 89%-a, illetve 92%-a ment exportra. Míg az elektronikai iparban az árbevétel (és a meghatározó piacot jelentő export) mindössze 5%-kal esett vissza, addig a járműiparé 25%-kal.
A következőkben bemutatásra kerülő cégadatokhoz néhány megjegyzést fűzünk. Volt rá eset korábban, hogy kedves Olvasóink egy részéről negatív fogadtatásban részesült, amikor az elektronika határterületein tevékenykedő cégek számait is bemutattuk - így pl. a Legrande-ot, az Electroluxot. Ezért a mostani táblázatot leszűkítettük a cég saját bevallása szerinti főtevékenység alapján történő klasszifikációra. Ez azonban azt jelentette volna, hogy nem esik szó olyan vállalkozásokról, mint az Ericsson és a Siemens (műszakicikk-nagyker), vagy a Robert Bosch Elektronika, illetve a Valeo Auto-Electric, Videoton Autóelektronika (autóalkatrész-gyártás). Ezért ezek adatait külön táblázatrészben mutatjuk be, az elektrotechnikai, illetve villamos gépeket gyártó cégekről pedig nem beszélünk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény