FőoldalÜzletA főtt krumpli a fejlődő országok szárazeleme?
2011. január 07., péntek ::

A főtt krumpli a fejlődő országok szárazeleme?

A főtt burgonyából készült elemek olcsó áramforrást jelenthetnek a fejlődő országok számára - közölte a jeruzsálemi Héber Egyetem technológia transzfer vállalata. A Héber Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói közösen fedezték fel, hogy a nyers krumpliba szúrt réz és cink elektródákkal készült elemekhez képest tízszer több energiát lehet kinyerni, ha előbb megfőzik az elektrolitként használt zöldséget

Az ilyen "főtt" elem akár hetekig is működhet, ráadásul a burgonyát 130 országban, változó időjárási körülmények között egész évben termesztik. A krumpli ráadásul a gabonafélék után a legfontosabb élelmiszer-alapanyag.

A tudományos kutatási eredményekből eladható termékeket fejlesztő Yissum Research Development szerint a krumpliból készült elemek ára akár ötvenedrésze is lehet a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható telepek áránál. Az ilyen áramforrással üzemeltetett világítás a fejlődő országokban gyakran használt petróleumlámpához viszonyítva hatszor gazdaságosabb.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény